Autor: Merlin Mägi • 2. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti IT firmad viivad Iraagi kohtusüsteemis läbi digipöörde

Eesti IT-ettevõtted Aktors, Net Group ja Võrguvara loovad üheskoos Iraagi tuliuut elektroonilist kohtute infosüsteemi, mis viib senise paberipõhise asjaajamise arvutitesse.

Esimese etapina ehitatakse ja luuakse süsteem Iraagi põhjaosas asuva Kurdistani Sulaymaniyah provintsi kohtule. Üheksa kuuga pannakse 5 miljonit eurot maksev elektrooniline kohtupidamine tööle kõigis kolmes kohtutasemes: esimeses-, teises- ja kõrgeimas tasemes.

Projekti peatöövõtja, Aktors, alustas Kurdistanis Eesti IT lahenduste müüki 2014. aastal, avades seal oma tütarettevõtte, kus tänaseks töötab kaheksa inimest. Tänane Aktorsi Iraagi ettevõtte juht Kaido Kõrm on väga rahul praeguse projekti käiguga. „Tubli tiimitöö ning head suhted tellijaga on meie edu tagatis,“ kinnitab Kaido Kõrm ning loodab Aktorsi tegevust veelgi laiendada selles regioonis.

Net Groupi juht Priit Kongo võib tõsimeeli öelda, et Kurdistani kohtutes on uue tarkvara kasutuselevõtuga tegemist üheaegselt nii digirevolutsiooni kui ka tiigrihüppega. Üheksa kuuga tehakse paarikümne aastane hüpe paberimajandusest digitaalmaailma. „Meid motiveerib selline väljakutse, sest näeme võimalust jagada Eesti digiedu kogemusi ja näeme edasist potentsiaali kogu sealses regioonis ning maailmas,“ kinnitas pakutava tarkvaralahenduse looja Priit Kongo.

Võrguvara juht Jüri Reitsakas vastutab projektis infrastruktuuri eest. „Eesti mehed on teinud ääretult head tööd serveriruumi, kaabelduse ja arvutivõrgu osas. Tarnime Kurdistani turvalisima ja kiirema infrastruktuuri kogu riigis,“ on Jüri Reitsakas kindel.

Elektroonilise asjaajamise kasutuselevõtt toob kaasa Kurdistani kohtutes  kõikide tööprotsesside ümberkorralduse – kogu senine paberipõhine asjaajamine viiakse järk-järgult arvutitesse. Kokku puudutab see Sulaymaniyah provintsis enam kui 500 töötajat, kes õpivad kasutama samaaegselt arvutit ja Windowsit ning paralleelselt ka maailma ühte kõige kaasaegsemat kohtute infosüsteemi. See tähendab, et projekti sisu ei ole mitte ainult tarkvara tarnimine, vaid ka ootuste juhtimine, nõu andmine ja konsultatsioonid, kuidas asju õigesti teha, et nad ka pärast kasutajate poolt vastu võetaks ja kasutusse jääks.

Kokku panustatakse projekti arendusse ja juurutamisse üle 50 000 töötunni.

Aktors on x-Tee tehnoloogia väljatöötaja ning eksportija, Net Group tarkvaraarendusettevõte, mis pakub lahendusi õigusvaldkonna infosüsteemidele ja Võrguvara on IT taristute ning võrkude looja.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755