15. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa IT agentuur alustab koostööd Sisekaitseakadeemiaga

Sisekaitseakadeemia rektor Lauri Tabur ja Euroopa Liidu sisejulgeoleku suuremahuliste IT süsteemide ameti (eu-LISA) tegevdirektor Krum Garkov kirjutasid täna Tallinnas alla lepingule, mille raames hakatakse ühiselt tegelema IT-süsteemide arenduse ja turvalisuse alase väljaõppega Eestis ja mujal Euroopas.

Koostöö raames alustatakse ühist huvi pakkuvate koolitusprogrammide ja õppemoodulite väljatöötamist nii Eesti kui ka Euroopa Liidu teiste liikmesriikide õiguskaitsjate koolitamiseks. Sisekaitseakadeemia ja eu-LISA vahetavad lepingu kohaselt tulevikus ka valdkonnaspetsiifilisi kogemusi ja teadmisi, mis võimaldab mõlemal organisatsioonil oma tööd senisest veelgi tõhusamalt teha. Samuti viiakse koos Euroopa Politseikolledžiga CEPOL läbi õppusi ja uurimusi infotehnoloogia turvalisuse paremaks tagamiseks. Lisaks tehakse täiendusi akadeemia magistriõppe programmis, kus ühe väljundina keskendutakse IT-süsteemide olulisusele Euroopa julgeoleku tagamisel.

Sisekaitseakadeemia rektori Lauri Taburi sõnul hakati agentuuriga koostööd tegema juba 2013. aastal, pärast agentuuri peakontori avamist Tallinnas 2012. aasta lõpus. „Agentuuri huvi oli saada Eestis toetust oma väljaõppetegevuste toetamiseks ja meil soov leida senisest paremat sisendit vormikandjate väljaõpetamiseks IT turvalisusega seotud küsimustes. Täna allkirjastatud lepinguga me need eesmärgid ka täidame,“ kommenteeris Tabur lepingut.

eu-LISA on EL määruse alusel loodud Euroopa  amet vabadusel, turvalisusel ja õigusel rajaneva ala suuremahuliste IT-süsteemide operatiivjuhtimiseks. eu-LISA põhieesmärk on eelkõige järgmiste süsteemide operatiivjuhtimine: teise põlvkonna Schengeni infosüsteem (SIS II), viisainfosüsteem (VIS), Eurodac. eu-LISA peakorter asub Tallinnas, suuremahuliste süsteemide operatiivjuhtimine toimub Strasbourgis (Prantsusmaa) ja varurajatis paikneb Sankt Johann im Pongaus (Austria).

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755