Autorid: Annika Matson, Annika Matson Kald • 23. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ministeerium: E-residentide hulk kasvab oodatust kiiremini

Eesti e-residentideks soovijaid on projekti esimese poolaasta jooksul oodatust rohkem - aasta lõpuks ennustatud taotluste hulk täitus juba poole aastaga pea kahekordselt, teatas majandusministeerium.

Kui algselt seati eesmärgiks, et 2015. aasta lõpuks on e-residendiks soovivate välismaalaste taotlusi esitatud 2000, siis juuli alguseks oli neid laekunud 3816.

„Maailmas ainulaadse e-residentsuse idee realiseerimist on ulatuslikult ja korduvalt kajastanud pea kõik tuntumad rahvusvahelised meediakanalid, tutvustades Eestit kui innovaatilist riiki, kus majanduskeskkond ei lõpe riigipiiriga. Tegemist on uue ja olulise turuga meie ettevõtjatele, kui meil on lähiaastatel näiteks 30 000 e-residenti, siis majandusse jääb sellest hinnanguliselt 60 miljonit eurot. Riigil just tihti sellist võimalust ette ei tule, aga siin saame tekitada meie ettevõtjatele uue turu ja klientuuri virtuaalselt kohale tuua,“ lisas Michal.

Möödunud nädalal arutas valitsuskabinet e-residentsuse programmi „10 miljoni e-eestlase“ uut tegevuskava, mis näeb ette, et järgneva kolme aasta jooksul lisandub Eestile kuni 40 000 uut virtuaalset residenti. Lisainvesteeringutega on võimalik jõuda 60 000 e-residendini 2017. aasta lõpuks.

E-residentide Eesti majandusruumi kutsumiseks on näiteks tuleval aastal plaanis käivitada Ameerika Ühendriikides Eesti e-residentsust tutvustav kampaania. Nii e-residentidele kui Eesti ID-kaardi kasutajatele mõeldud uusi e-teenuseid asutakse välja töötama aga järgmisel Garage48 tarkvaraarendusüritusel septembris.

„Tegemist on Eesti kui e-riigi parima investeerimisvõimalusega, mida ei tohi maha magada,“ toonitas majandusminister. „Selle võimaluse loomise ja ellu viimise eest soovin tänada asekantsler Taavi Kotkat ja tema meeskonda, Ruth Annust ja Siim Sikkutit ning teisi kaasaaitajaid nii siseministeeriumist, EAS-ist, eraettevõtlusest kui mujalt. Unustamata kõiki edukalt e-Eestit tutvustavaid ametimehi ja poliitikuid, kelle eeskujudeks on kahtlemata president ning peaminister. E-residentsus on alates projekti käivitamisest 2014. aasta lõpus toonud Eestile olulist mainekasu ning e-residentide lisandumine toob Eesti majandust ergutavaid (välis)investeeringuid ning loob siinsetele toodetele ja teenustele laiemad ekspordivõimalused,“ lisas Michal.

E-residentsus on virtuaalne residentsus – riigi alalise elaniku staatusele lähedane staatus, mille võivad omandada isikud, kes riigis ei resideeri. Sellega kaasneb riiklikult väljastatud turvaline digitaalne identiteet, mis annab välismaalastele võimaluse kasutada e-teenuseid, mis tavapäraselt on olnud avatud vaid kohalikele elanikele, näiteks võimalus anda digitaalseid allkirju, mis annab võimaluse kasutada Eestis pakutavaid teenuseid või näiteks tuua ettevõtte majandustegevuse Eestisse.

Tuntumad Eesti e-residendid on näiteks Briti ajakirjanik Edward Lucas, Jaapani peaminister Shinzo Abe ning Swedbank AS juht Michael Wolf.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755