Autor: Mariliis Pinn • 31. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Windows muutub tootest teenuseks

Suvel uuendas USA tarkvarahiid Microsoft oma operatsioonisüsteemi Windows, mis kannab nüüd numbrit 10.

Venemaal kostavad hüüded, et tegu on spiooniprogrammiga, vandenõuteoreetikud arendavad teooriaid, et operatsioonisüsteemi numbrite taga on maaväliste olendite salaplaan, kuid tegelikult muutub operatsioonisüsteem mugavamaks ja lihtsamalt kasutatavaks, muutudest tootest teenuseks.

Äripäeva juhtimise erilehe küsimustele vastas Microsofti Windowsi tootejuht Baltikumis Rasmus Reimo.

Miks on Windows 10 parem kui varasemad versioonid? Miks peaks selle paigaldama?

See ühendab endas paremad ja enamkasutatavad kogemused Windows 7-st ja 8.1-st. Windows 10 on uus, kuid selles on palju kasutajate jaoks tuttavat, näiteks Start-menüü, mis on pakkunud head kogemust nii töölaua kui ka puutetundliku seadme kasutajale.

Continuum – funktsionaalsus, mis võimaldab automaatselt vahetada kasutajaliidest töölaua ja puutetundliku vahel – lisab erakordselt mugava võimaluse tänaste 2-1 seadmete ja tahvlite kasutajatele.

Samuti on Windows 10 seni parim ja turvalisim Windowsi operatsioonisüsteem. Seda on lihtne kasutada, see on töökindel ning muudab igapäevase arvutikasutamise kogemuse paremaks. Eriti rõhutaks siinkohal turvalisust.

Windows 10 on loodud ajastule, kus küberkuritegevuse ohud on kardinaalselt muutunud ning see suudab oluliselt paremini kasutajat ning tema andmeid kaitsta.

Alates selle aasta 29. juulist on ühe aasta jooksul Windows 7 ja 8/8.1 kasutajatel võimalik Windows 10-le üle minna tasuta ning kui kord on juba Windows 10-le üle mindud, siis kuni selle seadme elutsükli lõpuni on ka kõik Windowsi uuendused kasutajale tasuta kättesaadavad.

Mida peaks teadma enne operatsioonisüsteemi uuendamist?

Windows 10 on loodud töötama Windows 7 ja Windows 8/8.1 seadmetel. On väga tõenäoline, et sel juhul seade on ühilduv ning töötab Windows 10-ga.

Uuendusele eelnevalt viib uuenduse äpp läbi süsteemi ühilduvuse kontrolli ning teavitab võimalikust riist- ja- tarkvarast, mis võivad Windows 10-le üle minnes olla mitte ühilduvad. Kui selline riist- või tarkvara esineb, tuleks kasutajatel sellele tähelepanu pöörata ning vajadusel pöörduda oma seadme või vastava lisatarkvara tootja poole täiendava info saamiseks.

Uuenduse läbiviimiseks tuleb kasutajal varuda veidi aega. Keskmiselt võtab uuendus umbes 60 minutit, vanematel ja aeglasematel seadmetel võib see võtta kauem ning päris uutel ja kiiretel seadmetel kulub aega vähem.

Uuendus on tasuta. Millest selline suhtumise muutus?

Windows 10 on esimene samm personaalse kasutuskogemuse suunas. Ajastud muutuvad ja Windows koos sellega.

Kasutaja ei pea oma aega pühendama operatsioonisüsteemi uuendamistele ja seadmete

häälestamisele. Kasutuskogemused peavad olema mobiilsed, mitte ainult seade, mida kasutatakse. Tehnoloogia peaks olema tagaplaanil ning rakendused, teenused ja kasutaja jaoks oluline sisu võimeline liikuma seadmete vahel, lihtsalt ja märkamatult.

Windows 10 uuendus loob aluse aidata kasutajatel kiiremini jõuda tänasele, turvalisele platvormile, mis kõiki neid kogemusi pakub. Windows 10 on rohkem kui lihtsalt ühekordne

uuendus. Minnes sellele täna üle, saab kasutaja ka tulevased uuendused tasuta. Seega kasutaja ainult võidab, saades täiustatud kasutuskogemusi, uut funktsionaalsust ning kasutades alati viimast versiooni. See Windows on kui teenus.

Kommentaar

Uus Windows mõjutab e-teenuste kättesaadavust

RIA analüütik Anto Veldre

Suvel välja tulnud Microsoft Windowsi uus versioon on mõjutanud e-teenuste kättesaadavust. Windows 10 peabrauseriks on määratud Edge, sellel aga seni puudub ID-kaardi pistik. Seetõttu on nii avalike kui ka äriliste e-teenuste (nagu pangad jms) kasutajatel vaja läbi mõelda kasutusviisid, mis võimaldaksid jätkata e-teenustesse sisselogimist (autentimist) ning e-teenustes (veebis) dokumentide allkirjastamist endisel moel. IDkaardi utiliit jätkab töötamist muutusteta.

Microsoft on Windows 10 varustanud täiesti uue internetilehitsejaga. Sirvik nimega Edge võtab üle Windowsi pea(mise) brauseri rolli. Paraku Edge’i küljes veel pole pistikut, kuhu ID-kaardi draiverid üldse saaksid kinnituda. Microsoft on siiski öelnud, et kiipkaardi moodulid on prioriteet.

Niisiis, minu arvutis on täiesti uus brauser – Edge. Seda saab e-teenustele ligipääsuks kasutada kahel moel. Kui on soov e-teenuseid kasutada ilmtingimata Edge’iga, sobib selleks mobiil-ID. Eestis on praegu umbes 60 000 aktiivset mobiil-ID kasutajat. Midagi erilist pole vaja teha, piisab, kui valida veebis autentimisviisiks mID ning Edge ongi kasutatav. (Teatavasti mID suur eelis on asjaolu, et see pole brauseri suhtes tundlik).

Microsoft koostöös RIAga on ette valmistanud automaatse ümbersuunamisteenuse, mida Edge kasutab. Tänu sellele tunneb Edge ära veebiteenused, mis pole veel Edge’i enda jaoks küpsed ning pakub nende puhul kasutamiseks hoopis Internet Explorerit. Tarvitseb vaid vajutada YES, kui käivitub IE ning teenus on ID-kaardiga kasutatav nagu varemgi. See meetod on Windowsi laia leviku tõttu sobilik enamikule kasutajatele.

Ümbersuunamine ei toimu päris automaatselt, vaid nimekirja abil. Microsoftil on nimekiri teenustest, mille puhul Edge liginemiseks ei sobi ning sellisele lehele sattudes väljastatakse Compatibility View hoiatus.

Kui aga kasutajal puudub mID või talle mingil põhjusel IE kasutamine ei sobi, on veel kaks internetilehitsejat, mille abil e-teenustele ligi pääseda. Google Chrome – selle sirviku turuosa on hetkel suurim ehk üle 50% ja Mozilla Firefox – turuosaga 17%. Kuid tasub teada, et Google viib sügiseks lõpuni oma sirviku Chrome’i modifitseerimise, mistõttu veebiteenuste omanikud Eestis peavad ID-kaardiga allkirjastamise teenuseid pisut kohendama ehk installeerima hwcrypto.js-nimelise teegi.

Kuigi Edge ise otse IDkaardiga veel ei haaku, on lahenduseks kas mobiil-ID pruukimine (neil, kel on) või alternatiivsete internetilehitsejate (IE, Chrome, FF) kasutamine. Olukorda, kus e-teenusele üldse ligi ei pääse, ei tohiks niisiis tekkida.

Tulevik

RIA teeb koostööd Microsoftiga ning ID-kaardi täielik tugi Edge’i brauserile valmib niipea, kui Microsoft on sirvikule haakepunktid lisanud. Autentimise osas on lahenduseni jõudmine lihtsam, kuid allkirjastamise ja täisteenuse osas paraku mitte.

Soovitame inimestel kasvatada arusaamist teenusekesksest arvutusmudelist ning seada meeled valmis moodsateks rahastusskeemideks. Microsofti peamine konkurent Google on küll kasutajale tasuta, kuid seda rahastatakse kasutajaandmete analüüsi ja tulemuste müügiga. Ka Windows 10 puhul on juba märgatud kasutaja privaatsete andmete ulatuslikku saatmist tootja suunas. Seega tuleb arvutikasutajal tulevikus otsustada, missuguseid andmeid ta saab ja tohib tootjale loovutada, ilma et probleeme tekiks.

Windows 10 tähendab esimest korda arvutustehnika ajaloos ühiskonna säärast arenguastet, kus kodus hoitavate failide, programmide ja arvutite osakaal üha väheneb. Juurdub teenusekeskne mudel – toodet rahastatakse osalt kasutajakäitumise ja kasutajaandmete analüüsist, osalt aga teenustasudest – näiteks aastamaks kettaruumi eest või lisatasu tugevama relva eest arvutimängus.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755