Autor: Hando Sinisalu • 2. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Skype`ile kinda heitnud Nanu looja tuleb Tallinna

Kui Skype töötab ainult 3G, 4G või Wifi võrgus, siis Nanu on ainus rakendus, mis töötab ka 2G ja küllastunud 3G levialas, kus asub 70% maailma rahvastikust, ütles ITuudistele 20. oktoobril toimuval IKT Aastakonverentsil 2015 esinev Gentay Communications & Nanu asutaja Martin Nygate.

Ajakiri Singapore Business Review valis Martin Nygate asutatud Gentay Communicationsi Singapuri TOP 5 Hottest Startups 2015 hulka. Ettevõte sai investoritelt kevadel 3 miljoni euro suuruse rahasüsti. Gentay Communicationsi toode on Nanu, mis pakub tasuta VoIP kõnesid 2G mobiilivõrkudes.

Järgneb intervjuu Martin Nygate-ga. 

Oled ilmselt kuulnud, et Eesti on Skype`i kodumaa. Sinu toode Nanu on Skype`le väga sarnane. Räägi palun Nanust pisut lähemalt?

Rakendused nagu Skype, Viber ja WhatsApp on nii funktsioonilt kui disainilt väga sarnased. Skype ületas esimesena ühe miljardi kasutaja barjääri. Selle miljardi moodustavad kasutajad, kes on harjunud kiire netiühendusega ja orienteeruvad arvutikeskkonnas hästi. Meie erineme kahel viisil:

Oleme välja töötanud täiesti uue viisi kõnede ülekandeks. Tulemuseks – 80% väiksem koormus ülekandekiirusele. Skype ja Viber töötavad ainult 3G, 4G või Wifi võrgus. 70% maailmast asub 2G või küllastunud 3G levialas. Nanu on hetkel ainus rakendus, mis töötab igas keskkonnas.

Nanu tulu tuleb reklaamist, mitte kasutajate makstud kõnetasudest. Oletame, et saad sõbralt Nanu kaudu kõne. Vahetult enne kõne algust kuuled teadet: "Selle kõne toob Teieni McDonald’s." Reklaamist saadud tulu võimaldab Nanul pakkuda tasuta landline ja mobiilikõnesid üle maailma. Sisuliselt pakume tasuta Skype`i teenust.

Väidad, et VoIP kõnesid on võimalik ka 2G võrgus teha. Kuidas on lood kõnekvaliteediga? Skype`il on isegi ülikiires Eesti võrgus raskusi...

Kvaliteet ei ole meie sihtrühma jaoks esmane mure. Kvaliteet puudutab Skypei esimest miljardit kasutajat. Meie sihime sellest järgmist. Need inimesed elavad piirkondades nagu Indoneesia ja Hiina, kus on isegi mobiiliühendus vilets. Nanu sihtrühma jaoks on hind kõige tähtsam. Meie rakendus on tasuta ja kõnekvaliteet pea sama, mis mobiilikõnede puhul.

Kui suur teie kasutajabaas tänaseks on?

Lansseerisime BETA versiooni möödunud aasta septembris. Tänaseks on kasutajaid 2,3 miljonit (neist 1,6 Indiast). Nanut kasutatakse 211 erinevas riigis. Juba septembris jõuab kasutajateni 2.0 versioon. Oleme aasta jooksul väga palju õppinud, putitanud ja muutnud. Selgus, et kasutajaliides peab arengumaade jaoks veelgi lihtsam olema.

Millised on suurimad erinevused Lääne ja Aasia start-up maastiku vahel?

Esiteks ei maksa unustada, et 2/3 maailma rahvastikust paikneb Aasias. Aasia turg kätkeb endas suurt potentsiaali.

IT ja start-upi ökosüsteem on Aasias tõesti pisut erinev Euroopast ja Silicon Valleyst. Domineerivad pisikesed tegijad ja just neile läheb enamik riiklikest toetustest. Suuri investeeringuid nõudvad start-upid on viimasel ajal raskustes. Õnneks on valitsused aktiivselt toeks.

Kuid ka siin on regionaalsed erinevused. Hiina suunab toetused enamasti oma riigi sisse. Indias ja Singapuris on ka välismaalastel perspektiivi. Singapuri idufirmade ökosüsteem on üle võetud Iisraelist. Valitsus investeerib inkubaatoritesse, mis omakorda aitavad idufirmadel kasvada.

Kas ka Lääne start-up`idel on lootust Singapuri valitsuselt abi saada?

Kindlasti! Singapur üritab aktiivselt välismaa ajusid üle meelitada. Kuid probleem ei seisne mitte rahalises toetuses, vaid tööjõu puuduses. Tööhõive on 98%! Lisaks on Singapuri tööturg naaberriikidest voolava odava tööjõu kartuses üsna suletud.

Start-up`ga on Singapuris kerge algust teha, kuid kasvada on pea võimatu, sest tööjõukulud on väga suured. Paljud ettevõtted (kaasa arvatud me ise) avavad harukontoreid teistes Aasia riikides, kus on kordades odavam ja kergem leida andekaid insenere.

Näiteks praegugi, seda intervjuud andes – te helistate minu Singapuri kontori numbril, aga see suunab kõne edasi Filipiinidele Cebusse, kus on tänaseks meie suurim arenduskeskus. 

Martin Nygate esineb 20. oktoobril IKT Aastakonverentsil 2015 ning räägib läbi enda kogemuse, mida on Eesti IKT sektoril Aasia idufirmadelt õppida..

Vaata täpsemat kava allpool ning registreeru SIIN

PÄEVAKAVA08.45 – 09.20 Registreerimine ja hommikukohv

09.20 - 09.30 Moderaatori avasõnad, sissejuhatus ja päevakava tutvustus

09.30 – 10.30 Äripäeva IKT TOP võitjate väljakuulutamine ja autasustamine.Vestlusring TOPi võitjatega, vestlust juhib Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandel

10.30 – 12.00 Eesti IKT sektori tervis: Ülevaateuuring ja analüüs.

Uuringu eesmärk on IKT ettevõtete majandusnäitajate pikaajalist trendi analüüsides välja selgitada Eesti IKT sektori olukord (tervis). Raportit ilmestavad videointervjuud IKT sektori arvamusliidritega.Uuring otsib vastuseid järgmistele küsimustele:- Millised on IKT sektoris peamised kasvuallikad?- Millised on IKT sektori peamised probleemid/väljakutsed?- Milline on IKT sektori kasumlikkuse trend viimaste aastate jooksul?- Milline on Eesti IKT sektori tervis?

Uuringut kommenteerib Eesti IKT juhtide vestlusring (esinejad kinnitamisel)

12.00 – 13.00 LÕUNA

13.00 – 14.00 Tehnoloogia kui ettevõtete kasvu peamine mootor. Maailma edukate ettevõtete näited. (inglise keeles) (Belgia) (inglise keeles) (Singapur)

McKinsey & Company direktor ja seeniorpartner Jacques Bughin

 14.00 – 15.00 „Aasia Skype“ case study: Mida on Eesti IKT sektoril õppida Aasia idufirmadelt?

Gentay Communications & Nanu asutaja ja tegevjuht Martin Nygate

15.00 – 15.30 KOHVIPAUS

15.30 – 16.15 Ettevõtete tippjuhtide vestlusring: Kuidas IKT spetsialistid saavad aidata ettevõtetel kasvada?Ragn Sellsi juhatuse esimees Rain Vääna(teised esinejad kinnitamisel)

Inbanki juhatuse esimees Priit Põldoja

16.15 – 17.00 Piiriülene IT äri ja Eesti IKT ettevõtjate võimalused maailmas. Ühtne EU digital economy (esinejad kinnitamisel)

17.00 Konverentsi lõpetamine

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755