3. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik annab Andmevara erakätesse

Valitsus andis 3. septembri istungil siseministeeriumile nõusoleku riigile kuuluva äriühingu AS Andmevara aktsiate võõrandamiseks. Eesti rahvastikuregistrit hakkab haldama SMIT.

Valitsus otsustas, et alates uuest aastast saab Andmevara asemel Eesti rahvastikuregistri volitatud töötlejaks siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskus (SMIT).

„Seni on siseministeeriumi valitsemisalas olnud kaks eraldiseisvat IT-asutust, mis teineteise tegevusi kohati dubleerivad,“ ütles siseminister Hanno Pevkur. „Riigi jaoks on mõistlik viia riigile strateegiliselt oluline rahvastikuregister SMITi üle ning võõrandada seejärel AS Andmevara aktsiad. Liiatigi moodustavad avatud turule suunatud teenused nagu IT majutus, tarkvaraarendus ja digiteerimine Andmevara käibest juba enam kui poole,“ märkis Pevkur.

Rahvastikuregistrit haldab ja arendab siseministeerium ning kuni uue aastani on registri volitatud töötleja AS Andmevara. Register viiakse SMITi üle terviklikul kujul ja praegu AS Andmevaras rahvastikuregistri valdkonnas tegutsevad töötajad jätkavad võimalusel oma tööd 1. jaanuarist 2016 SMITis. Eesti rahvastikuregistrisse kogutakse inimeste peamisi isikuandmeid, et tagada riigile ja kohalikele omavalitsustele seadusega pandud ülesannete täitmine ning pidada arvestust Eesti rahvastiku üle.

Kirjaliku enampakkumise teel on kavas müüa kõik riigile kuuluvad AS Andmevara 31 956 aktsiat. Ettevõtte müügimaht on viimastel aastatel kasvanud, aastatel 2012 kuni 2014 oli müügitulude keskmiseks kasvumääraks ligi 16 protsenti aastas. Pärast müügitehingu lõpetamist jätkab AS Andmevara eraettevõttena. Andmevara müüki nõustab ning müügiprotsessi korraldab finantsnõustaja Redgate Capital koostöös advokaadibürooga Tark Grunte Sutkiene.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755