4. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uber kaotas kohtus

Taksoteenust pakkuva Uberi jaoks oli teisipäev saatuslik, kuna kohtuasja käigus otsustati, et autojuhtide töö iseloom on pigem sarnane töötajatele kui sõltumatutele teenuseosutajatele.

USA kohtunik Edward Chen tegi oma otsuse kohtuasja käigus, mille algatasid mitmed Uberi endised töötajad, kes väidavad, et firma jättis nad raha jagamisel kehva olukorda, vahendab Yahoo Finance.

Nimelt läksid 2013. aastal Uberi vastu kohtusse firma endised autojuhid, kes väidavad, et nad polnud lepingulised teenuseosutajad, vaid firma töötajad. Uber vaidleb aga vastu öeldes, et juhtidel on täielik kontroll oma tööaja üle. Samuti ei taha firma teatel paljud neist üldse olla ametlikud töötajad ning soovivad paindlikkust, mida Uber pakub.

Tõenäoliselt toob see otsus kaasa Uberi vastu kaebavate juhtide arvu tõusu. „Tänane otsus paneb aluse kohtuvõitlusele, millel võivad Uberi ärimudeli jaoks olla dramaatilised tagajärjed,“ rääkis Los Angeleses töötav tööjõu advokaat Lonnie Giamela.

Kui Uberi juhte hakatakse käsitlema töötajatena, siis võib see firma kulusid märkimisväärselt tõsta ning see läheks vastuollu senise ärimudeli ja identiteediga. Siiani ongi firma meelitanud uusi autojuhte, rõhudes vabadusele ja autonoomiale.

 

Autor: Birjo Must, Äripäeva ajakirjanik

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755