18. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Apple saab oma reklaamiblokkija

Tarkvaraarendaja Jaanus Kase ehitas äpi iPhone’i ja iPadi reklaamivabaks kasutamiseks suurematel Eesti uudistesaitidel.

Äppi saab kasutama hakata niipea, kui Apple teeb iOS9 lõppkasutajatele kättesaadavaks.

“Arendus edeneb hästi, aga testijate tagasisidet veel pole, sest Apple ei ole vastavaid iOS9 testimise vahendeid arendajatele kättesaadavaks teinud,” ütles Jaanus Kase septembri algul.Äpis on nimekiri konkreetsetest saitidest, mida reklaami vabaks saab muuta. Esialgu on nende seas Postimees.ee ja kõik Delfi.ee alamlehed (sh EPL, Ekspress jne. Samuti err.ee – seal küll pole reklaame, aga on kommentaarid, mille äpp samuti eemaldab.Kase rakendus puudutab ainult Apple’it ja on iOS9 mõeldud lahendus. Tema teada pole Androidis praegu sellist lahendust võimalik teha.Turundajad avaldavad samas kahtlust, kas sellist äppi üldse õnnestub App Store’i üles seada, kuna ka Apple teenib reklaami pealt. Jaanus Kase seda hirmu ei tunne, kuna Apple’i puhul on lahendus ametlikult toetatud ja kasutajad saavad äpi kätte. Selleks tuleb neil kindlasti uuendada oma seadmed iOS9 peale, varasemate süsteemidega selline blokkimine ei toimi.iOS9 on nimelt süsteem, kus content blocker’id on ametlikult toetatud. Apple teenib reklaami pealt oma iAd-i lahendusega, mis võimaldab arendajail oma äppide sees reklaame näidata. Content blocker’id puudutavad ainult veebi ja brauserit ega puuduta seda, mis toimub äppide sees.Jaanus Kase välja töötatud adblock’i kasutamiseks tuleb rakendus App Store’ist alla tõmmata nagu iga teinegi rakendus. Selle mõned funktsioonid on tasuta, aga reklaamide peitmise eest tuleb maksta mõned eurod. Jaanus Kase pole veel lõplikult otsustanud, kas tegemist hakkab olema kuutasu või ühekordse maksega.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755