25. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nortal: enamik IT-ettevõtteid ei suuda eksportida

Nortali juhatuse liikme Oleg Shvaikovsky sõnul on Eesti IKT ettevõtete nõrkuseks välisturgudel läbilöömisel ebapiisavad finantsvahendid ja üleolev suhtumine.
Foto: Erakogu
Enamik Eesti IT-ettevõtteid ei suuda välisturgudel müüa. Oleme üleolevad ja arvame, et oleme maailma naba ning muu maailm toimib selliselt nagu Eesti, ütles ITuudistele Nortali juhatuse liige Oleg Shvaikovsky, kes esineb 20. oktoobril IKT Aastakonverentsil 2015.

"Enamik Eesti IT-ettevõtteid ei suuda kahjuks välisturgudel müüa. Meil pole piisavalt kogemust teiste ärikultuuride omapäraga arvestamisel ega finantsvahendeid, et süstemaatilist müügitegevust finantseerida. Enamusel juhtudel oleme üleolevad ja arvame, et oleme maailma naba ning muu maailm toimib selliselt nagu Eesti. Me ei ole tihti valmis oma mugavustsoonist välja tulema (eksport on teatavasti raske ja ebamugav tegevus). Meil on liiga „romantiline“ arusaamine ekspordist - lipsu lehvides tuleme lennukilt maha, meid oodatakse ja plaksutakse ning siis suundutakse shampanja saatel lepinguid allkirjastama. Reaalselt on eksport raske tegevus, kus vaja palju pingutada, ebamugavusi üle elada enne kui esimesed tulemused hakkavad tunneli lõpus paistma. Sellest tulenevalt olen korduvalt näinud, kuidas suure „hurraaga“ alustatud eksporditegevused kokku vajuvad kui asi jõuab pika, raske ja ebameeldiva töö faasi," jagas oma kogemusi Shvaikovsky.

Eksporti aitab aga Shvaikovsky hinnangul teha Eesti e-riigi maine ja edulugu, mida maailmas teatakse ning osatakse hinnata. "Eestis ei ole teist sellist tegevusvaldkonda, kus me saaks nii tihti väita, et "me oleme teinud seda esimest korda maailmas". Maailma esimesed e-valimised ja m-valimised, maailma esikoht internetipanganduse levikus, ID-kaartide levikus ja reaalses kasutuses, e-rahvaloenduses".

Järgmise aasta IKT sektori muutuste osas näeb Shvaikovsky tööjõupuuduse süvenemist, mis pidurdab sektori arengut veelgi. "Eestisse tulevad arenduskeskused raskendavad seda olukorda. Kühne + Nagel, mis on kasvamas ca 300 töötajaga arenduskeskuseks ning lisaks on tulemas siia Acronis Venemaalt, Arvato Saksamaalt ja veel paljud-paljud teised. Väikse Eesti IT-tööjõu turu jaoks on seda liiga palju." 

Oleg Shvaikovsky astub üles 20. oktoobril toimuval "IKTAastakonverentsil 2015", kus ta jagab kogemusi piirideülesest IT-ärist ning arutleb koos Proeksperdi tegevjuhi Marko Sverdliku, Erply tegevjuhi Kristjan Hiiemaa ja Fleepi asutaja Henn Ruukeliga Eesti IKT ettevõtjate võimaluste üle maailmas.

PÄEVAKAVA08.45 – 09.20 Registreerimine ja hommikukohv

09.20 - 09.30 Moderaatori avasõnad, sissejuhatus ja päevakava tutvustus

09.30 – 10.30 Äripäeva IKT TOP võitjate väljakuulutamine ja autasustamine.

Vestlusring TOPi võitjatega, vestlust juhib Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandel

10.30 – 12.00 TNS Emori uuring: Eesti IKT sektori tervis.Uuringu eesmärk on IKT ettevõtete majandusnäitajate pikaajalist trendi analüüsides ning sektori arvamusliidreid küsitledes välja selgitada Eesti IKT sektori olukord (tervis). 

Uuringut kommenteerib Eesti IKT juhtide vestlusringIT investor ja ettevõtja ning EstBANi juhatuse liige Andrei Korobeinik(teised esinejad kinnitamisel)

Baltic Computer Systems AS juhataja Ants Sild

12.00 – 13.00 LÕUNA

13.00 – 14.00 Tehnoloogia kui ettevõtete kasvu peamine mootor. Maailma edukate ettevõtete näited. (inglise keeles) (Belgia) (inglise keeles)  (Singapur)

McKinsey & Company direktor ja seeniorpartner Jacques Bughin

 14.00 – 15.00 „Aasia Skype“ case study: Mida on Eesti IKT sektoril õppida Aasia idufirmadelt? Kuidas siseneda Aasia turgudele?

Gentay Communications & Nanu asutaja ja tegevjuht Martin Nygate

15.00 – 15.30 KOHVIPAUS

15.30 – 16.15 Ettevõtete tippjuhtide vestlusring: Kuidas IKT spetsialistid saavad aidata ettevõtetel kasvada?Inbanki juhatuse esimees Priit Põldoja

Ragn Sellsi juhatuse esimees Rain Vääna

Leiburi tegevjuht Asso Lankots

16.15 – 17.00 Piiriülene IT äri ja Eesti IKT ettevõtjate võimalused maailmas. Ühtne EU digital economy  Endine Skype Eesti tegevjuht ja värske Pipedrive`i kvaliteedijuht Tiit Paananen17.00 Konverentsi lõpetamine

Proeksperdi tegevjuht Marko Sverdlik

Erply tegevjuht Kristjan Hiiemaa

Nortali juhatuse liige Oleg Shvaikovsky

Idufirma Fleep asutaja ja tegevjuht Henn Ruukel

Täpsem info konverentsi kohta SIIT ning registreeruda saab SIIN.

Autor: Merlin Mägi, ITuudised.ee toimetaja

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755