29. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Äripäeva Rikaste TOPi võitis Kristo Käärmann

TransferWise`i üks asutajatest Kristo Käärmann
Foto: Andras Kralla
Äripäeva Rikaste TOPi võitis sel aastal TransferWise asutaja Kristo Käärmann, kelle vara väärtuseks hindas Äripäev 234 miljonit eurot. Värske rikaste TOPi esiviisikus on lisaks Käärmannile eelmise aasta võitja Oleg Ossinovski, TransferWise teine asutaja Taavet Hinrikus, Merko Ehituse suuromanik Toomas Annus ja Ukrainas kaubanduskinnisvara arendav Hillar Teder.

ITuudised.ee toob välja 5 edukamat IT-ettevõtjat:

1. Kristo Käärmann - 

Rikaste TOPis 1. kohal, vara väärtus 234 miljonit eurot

Aasta tagasi oli Käärmann rikaste edetabelis 36 miljoni euroga 62. kohal. Aastaga toimunud suur hüpe rikaste edetabelis on põhjustatud sellest, et mitmed investorid hindavad Käärmanni ja Taavet Hinrikuse loodud TransferWise`i väga kõrgelt.

Erinevalt paljudest teistest äriliidritest on TransferWise`i omanike vara väärtust lihtsam arvestada. Seda tänu sel ja eelmisel aastal toimunud investorite kaasamisele. Näiteks 2015. aasta jaanuaris paigutas USA riskiinvesteerimisega tegelev Andreessen Horowitz koos kaaslastega TransferWise`i 58 miljonit dollarit, mis tegi toona ettevõtte hinnanguliseks väärtuseks üks miljard dollarit. Äripäev on Rikaste TOPi koostamisel arvestanud, et TransferWise`i väärtus on veelgi suurem, sest ettevõte käive kasvab ühes kuus 15-20%. Andreessen Horowitzi otsus näitas, et pigem olime eelmisel aastal edetabelit koostades Käärmani ja Hinrikuse vara hinnates liiga tagasihoidlikud.

2.  Taavet Hinrikus

Rikaste TOPis 3. kohal, vara väärtus 211,7 miljonit eurot

Aasta tagasi oli Hinrikus 32,4 miljoni euroga 69. kohal.

TransferWise`i väärtuseks on hinnatud üks miljard dollarit. Samas on palju räägitud sellest, et idufirmade hinnad on põhjuseta üles puhutud. Ka idufirmadele kehtib tsüklilisus. Kas TransferWise on praegu tsükli tipus või mitte, ei tea keegi.

Teistpidi, see on enneolematu, kui kiirelt on tänapäeval võimalik ettevõtteid kasvatada. Airbnb ja Uber on oma käivet kasvatanud kiiremini kui ükski teine ettevõte ajaloos. Sealt tuleb ka nende väärtus. Tänapäeval on võimalus kasvatada ettevõtte turuosa, käivet ja lõpuks ka kasumit meeletult kiiresti.

3. Rain Kivistik

Rikaste TOPis 14. kohal, vara väärtus 103,3 miljonit eurot

Internetikasiinode tarkvara loova Playtechi üks asutajaid ja praegune väikeaktsionär on ainus eestlane, kes on teadaolevalt Playtechi peadpööritavast arengust suurt kasu lõiganud. Hoiab madalat profiili ja intervjuusid meediale ei jaga. Äripäev on tema vara arvestamisel võtnud aluseks kunagise info, et talle kuulub 8,8 miljonit aktsiat. Aastaga on Playtechi aktsia hind eurodes kerkinud umbes 30%.

4. Thomas Padovani

Rikaste TOPis 55. kohal, vara väärtus 46,7 miljonit eurot

Adcash on teine Eestist alguse saanud edulugu TransferWise`i kõrval. Aasta tagasi paigutas Prantsusmaa investeerimisfirma Naxicap Partners Eesti ettevõttesse Adcash OÜ 20 miljonit eurot ning omandas 25% ettevõttest.

5. Siim Uibokand

Rikaste TOPis 62. kohal, vara väärtus 40,7 miljonit eurot

Omab väga edukat ettevõtet Apteekide Infotehnoloogia OÜ, mis pakub apteekidele IT-teenuseid. On arvatud, et ettevõtte äriedu taga on ravimi- ja meediaärimees Margus Linnamäe. 

Loe Äripäeva Rikaste TOPi erilehte ja vaata, millised teised IT-ettevõtjad pääsesid TOPi.

Autor: Merlin Mägi, ITuudised.ee toimetaja

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755