27. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ITL: tasuta andmed ei ole riigile majanduslikult kahjulikud

ITLi asepresident Tiit Tammiste
Foto: Andres Haabu / Postimees
Me ei pea õigeks käsitlust, mille kohaselt andmete tasuta eraettevõtetele andmine on riigile majanduslikult kahjulik, ütles Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu asepresident Tiit Tammiste.

"Avaliku teabe taaskasutusse andmine uute teenuste loomiseks peab olema ilma eranditeta tasuta," lausus Tammiste. "Tasu võib kehtestada juhul, kui teabevaldaja peab looma andmete täiendavaks töötlemiseks täiendava teenuse, mida tal endal vaja ei ole.

"Täna tuleb riigikogus esimesele lugemisele avaliku teabe seaduse muutmise seadus, mis loob riigile muu hulgas võimaluse küsida äriregistris andmete vaatamise eest lisatasu. Täpset tõususummat ei osata praegu öelda.

Tammiste meenutas, et avaliku teabe seadust muudeti ka 2012. aastal, kui võeti üle sama direktiivi eelmine redaktsioon. Ka siis toimus põhjalik arutelu investeeringutulu üle. "Siis otsustas riigikogu sätestada sõnastuse ilma investeeringutuluta. Ei ole mitte mingit mõistlikku selgitust, miks peaks nüüd seda põhimõtet muutma," märkis Tammiste. 

Eelmisel korral jäi Tammiste sõnul arutelu riigikogus pooleli selles kohas, kuidas ikkagi tagada suurema hulga andmete erasektorile kättesaadavaks tegemine, mitte suund tasude tõstmisele. 

"Me ei pea õigeks käsitlust, mille kohaselt andmete tasuta eraettevõtetele andmine on riigile majanduslikult kahjulik. See võib olla kahjulik, kui vaadata ainult ühte asutust, aga kui vaadata riiki tervikuna, siis mitte," lausus Tammiste. "Tasuta andmed annavad tõuke uute teenuste tekkeks ja soodustavad innovatsiooni avalikus sektoris laiemalt ning sellest saadav kasu ületab kindlasti tasudena saadava tulu. Näiteid sellisest edust on ka lähiriikidest üsna palju võtta.

"ITLi esindajad on juba sellel teemal põhiseaduskomisjoniga kohtunud ning oma seisukohti selgitanud. 

ITL saatis 2.oktoobril riigikogule kirja, kus on seisukohal, et eelnõu peab toetama ettevõtjate poolt uute teenuste loomiseks vajalike andmete tasuta kättesaamist. Oma kirjas märgib ITL, et on arusaamatu, et samal ajal kui riik käivitab erinevaid algatusi, millest kõige mastaapsem on ilmselt e-residentsus, ja IKT-sektori ettevõtetele on pandud ootus luua rohkem lisandväärtust pakkuvaid e-teenuseid, luuakse võimalus avaliku teabe hinnatõstmiseks. "Samas enamik neid teenuseid eeldab just avaliku teabe taaskasutamist. Luues võimaluse kehtestada sellele teabele, mida võiks taaskasutusse anda, veel täiendav kuni 5% hinnalisa, annab see signaali, et neid uusi teenuseid tegelikult vaja ei ole," kirjutas ITL oma kirjas.

Autor: Alyona Stadnik, Äripäeva ajakirjanik

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755