3. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RIA käivitas X-tee uue versiooni

Lihtsustatud X-tee olemus - X-tee on nagu nähtamatu seeneniidistik, mille toel kerkivad üha uued e-teenused.
Riigi Infosüsteemi Amet käivitas 2. novmbril uue põlvkonna X-tee keskserveri, mis võimaldab korraldada turvalist andmevahetust Eesti ja teiste X-teega sarnast süsteemi kasutavate riikide andmekogude vahel.

X-tee projektijuhi Tuuli Pärensoni sõnul olid varasemad X-tee versioonid mõeldud riigisiseseks kasutamiseks, nüüd kasutusele võetav uus versioon (numbriga 6) võimaldab ka piiriülest suhtlust. See hõlbustab näiteks riikide maksuametite, rahvastikuregistrite ja teiste asutuste ning ettevõtete igapäevast andmevahetust.

„X-tee tarkvara uus versioon käivitatakse tänavu ka Soomes, mis tähendab, et aasta lõpuks on olemas tehniline võimekus Eesti ja Soome X-tee koostööks," lausus Pärenson.

Projektijuhi sõnul saab andmete edastamine Eesti ja Soome X-teede vahel teoks juba 2016. aastal.

Uus versioon arvestab Eesti avaliku sektori IT-korralduse muutustega ning erasektori kasvava huviga X-tee võimaluste kasutamise vastu.

X-tee uus versioon tagab sõnumite tervikluse kvalifitseeritud digitaalallkirjaga. Euroopa Liidu nõuetele vastava e-templi loomiseks kasutatakse turvalist allkirja andmise vahendit ning kvalifitseeritud sertifikaate.

Riigi infosüsteemide andmevahetuskiht X-tee on tehniline ja organisatsiooniline keskkond, mis võimaldab korraldada turvalist internetipõhist andmevahetust riigi infosüsteemide vahel. X-tee võimaldab korraldada ka isikute juurdepääsu riigi andmekogudes säilitatavatele ja töödeldavatele andmetele.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755