4. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sõlmiti maailma esimene kolmepoolselt digiallkirjastatud koostöölepe

Sõlmiti maailma esimene kolmepoolselt digiallkirjastatud koostöölepe.
Täna Tallinnas, Riias ja Vilniuses üheaegselt digiallkirjastatud memorandumis leppisid kolm riiki kokku, et omavahel jagatakse küberintsidentide ära hoidmiseks, tõrjumiseks ja uurimiseks vajalikku infot ja oskusi ning võimaldatakse teha piiriülest koostööd küberrünnakute piiramiseks.

Sõlmitud kokkuleppe teeb eriliseks ka see, et tegemist on maailmas teadaolevalt esimese kolmepoolselt digiallkirjastatud riikidevahelise ametliku dokumendiga. Igas Balti riigis on kasutusel erinev digiallkirjastamise formaat – Eestis BDOC, Lätis EDOC ja Leedus ADOC – mistõttu allkirjastasid kolm ministrit ka kolm erineva formaadiga, kuid samasisulist dokumenti. Kõik kolm formaati on siiski kehtivad kogu Euroopa Liidus. Eesti DigiDoc3 klient tarkvara võimaldab allkirjastada kõigi kolme Balti riigi ID kaartidega Eestis tuntud BDOC formaadis, mis põhineb EL-is kasutusele võetava ASiC-E formaadil.

Videokonverentsi teel läbiviidud digitaalsel allkirjastamisel sõnas Kristen Michal, et Eestis ja teistes Baltimaades on kõrgelt arenenud infoühiskonnad ning selle kaitsmine on meie pidev prioriteet. "Läti ja Leeduga on meil ühine arusaam valdkonna eesmärkidest ning need kajastuvad antud koostööleppes,“ sõnas minister ning lisas, et küberturbe valdkonnas mängib just informatsiooni jagamine suurt rolli.

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi küberturbe valdkonna juht Karoliina Ainge nentis, et kübermaailmas ei mängi riigipiirid nii suurt rolli kui füüsilises maailmas. „Küberjulgeolekut saab tagada ainult läbi efektiivse piiriülese koostöö, jagades informatsiooni nii rünnakute kohta kui ka parimat praktikat poliitika, teaduse ja arendustegevuse valdkondades.“

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755