9. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üle WiFi võrgu toimivad 4G kõned on uus reaalsus

Tele2 Eesti tegevdirektor Argo Virkebau.
Foto: Raul Mee
Tele2 testib esimese Eesti mobiilioperaatorina 4G häälkõnede edasiarendust ehk VoWiFi tehnoloogiat, mis võimaldab teha praegusega võrreldes kordades selgema heliga mobiilikõnesid üle tavalise WiFi võrgu.

Tele2 Eesti tegevdirektori Argo Virkebau sõnul on VoWiFi (Voice over WiFi) ehk üle WiFi võrgu toimiv 4G kõne maailmas praegu veel haruldane nähtus, mis saab tulevikus tavapäraseks suhtlemise viisiks.

„Selle asemel, et helistada mobiilioperaatori võrgu kaudu, toimub WiFi-kõne üle traadita interneti, mis on sinu kodus, kontoris, kohvikus või raamatukogus. Helistaja jaoks toimub kõne samamoodi nagu mobiilivõrgus, ent on 4G kõnele omaselt eriti selge heliga ning algab momentaalselt, ilma ooteajata,“ selgitas Virkebau.

WiFi-kõned võimaldavad maailmaga ühenduses püsida seal, kus mobiilsidelevi on nõrk – näiteks reisides, siseruumides, maapiirkondades või piirialadel. „WiFi-kõnesid saab teha kasvõi maa all, keldris või mujal, kuhu mobiilside ei ulatu, aga WiFi on olemas,“ tõi Virkebau näite.

Skype’st või Viberist eristab tulevikukõnesid see, et kui inimene liigub kõne ajal WiFi-võrgust välja, lülitub see automaatselt üle 4G võrku, ilma et kõne osapooled seda tajuks. Kõnede tegemiseks ja SMS-ide saatmiseks kasutatakse SIM-kaardiga seotud telefoninumbrit ning eraldi rakendust kasutada pole tarvis.

„Lõpptarbija jaoks tähendavad WiFi-kõned paremat ühendust kõikjal ja kokkuhoidu nii andmesidekuludelt kui telefoni energiakulult,“ ütles Virkebau.

WiFi-kõned eeldavad, et mobiilioperaatoril on olemas VoLTE (Voice over LTE) võrguseadmed, millele on lisatud VoWiFi tehnoloogia ning helistamiseks kasutatavad nutitelefonid peavad samuti olema spetsiaalse VoWiFi-t toetava tarkvaraga.

Nii 4G kõned kui VoWiFi kõnetehnoloogia plaanitakse Eestis kasutusele võtta tuleval aastal.

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755