16. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pillesaar: Eesti visiooniks võiks olla Šveits, mitte Põhjamaad

Audiitorkogu juubelikonverentsi ettevõtjate paneeldiskussioon, kus osalesid LHV Group’i juhatuse liige Erkki Raasuke (paremalt), Olympic Entertainment Group’i juhatuse esimees Madis Jääger, Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts ning Helmes AS-i juhatuse esimees Jaan Pillesaar. Arutelu juhtis AS Deloitte Audit Eesti partner Veiko Hintsov.
Foto: Terje Parts
Helmes ASi juhatuse esimees Jaan Pillesaare hinnangul vajaks Eesti kindalasti suuremat eesmärki, kuhu edasi liikuda ning visioonist rääkides võiks meie eeskujuks olla hoopiski liberaalne, madalate maksudega riik Šveits, mitte Põhjamaad.

„Ma ei usu, et riigil poleks vaja suurt narratiivi – seda on vaja iga organisatsiooni juhtimiseks,“ lausus Jaan Pillesaar reedel Audiitorkogu juubelikonverentsil ettevõtjate paneeldiskussioonis. „See suuna ehitamine on praegu väga keeruliseks tehtud. Olgem ausad,  maailmas on palju kohti, kus ettevõtjatel on mõnusam ja lihtsam äri teha.“

Jaan Pillesaare sõnul on teiste tabelite hulgas olemas ka tabel, mis reastab riike keskmise maksumaksja heaolu järgi ehk siis analüüsitakse, kui suur rahasumma jääb üle leibkonna lõikes erinevates riikides: „Meie suur eeskuju Rootsi oli Ameerika osariikidega võrreldes tagant kuues, samas Saksamaa oli kehvem ka osariikidest. Kui eesmärgiks on saada Põhjamaaks, siis jumala eest, ärgem saagem Põhjamaaks,“ lisas ta.

Jaan Pillesaare hinnangul võiks eeskujuks olla liberaalsed, madala maksukoormusega riigid nagu Šveits, kus maksukoormus on alla 30%. „Vaadates edukaid riike ja järelejooksjaid, siis viimastes oli maksukoormus üle 30%, Rootsil ja Taanil isegi üle 40%. Majanduslikult vaadates on inimesel seal kõige kehvem elada.“

LHV Group’i juhatuse liige Erkki Raasuke ütles riigi narratiivi vajaduse üle arutledes, et ükski riik ei saa toimida ilma suunata. „Mida me tegelikult tahame on see, et homme oleks parem kui täna ja ülehomme veel veidi parem.“

Erkki Raasukese sõnul on 1,3 miljon elanikku üks suur grupp, millel on olemas ka oma grupidünaamika. „Kui on olemas hea eeskuju, siis saab liikumist kordades kiirendada. Eestvedamist on vaja, suunda on vaja seada – ükskõik kas mikro- või makrotasandil,“ märkis ta.

Reedel toimus vandeaudiitorite juubelikonverents, millega tähistati 25 aasta möödumist audiitortegevuse algusest Eestis. 

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755