23. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ansip: andmete lokaliseerimine on tupiktee

Euroopa Komisjoni digitaalse ühisturu asepresident Andrus Ansip.
Foto: EPA
Pärast seda, kui Euroopa Kohus tühistas USA ja Euroopa Liidu vahel kehtinud andmevahetuse lepingu (nn safe harbour), millele paljud IT-firmad olid oma ärimudeli üles ehitanud, ei pea Euroopas tegutsevad firmad hakkama andmeid rohkem Euroopas ladustama.

„Andmete lokaliseerimine, see on tupiktee,“ ütles Euroopa Komisjoni digitaalse ühisturu asepresident Andrus Ansip reedel Tallinnas. See läheks keeruliseks ja liiga kalliks.

Paljudel juhtudel pakuvad teenuse pakkujad oma teenuseid üle maailma, mitte üksi Euroopa Liidus. Nii on ELi digitaalse ühisturu üks eesmärke luua keskkond, mis võimaldab lisaks vabale ja turvalisele andmevahetusele ELi riikide vahel sarnast andmevahetust ka kolmandate riikidega.

Ansipi sõnul peab Euroopa Liit praegu USAga kõnelusi, kuidas safe harbour ehk tõlkes turvasadam tõesti turvaliseks andmevahetuseks muuta. Aeg surub takka – hiljemalt tuleva aasta jaanuaris on liikmesriikide andmekaitse agentuurid lubanud lepingu tühistanud Euroopa Kohtu lahendit hakata rakendama n-ö täie rauaga.

„Loodame, et oleme valmis need kõnelused varsti lõpetama. Juhised, kuidas firmadel vahepeal toimida tuleks, avalikustas Euroopa Komisjon nädalapäevad tagasi.

Ansip märkis, et andmete lokaliseerimiseks tehnoloogilist põhjendust ei ole. Põhjendus saab olla vaid poliitiline.

Hiljuti teatas näiteks USA tehnoloogiahiid Microsoft, et võimaldab oma välismaistel klientidel andmeid hoida Euroopas, mis kaitseb neid USA valitsuse jälitustegevuse eest. Firma kavatseb rajada uued andmekeskused Saksamaale ning tagada neile selline tehniline ja juriidiline korraldus, mis asetab Euroopa valitsuste ja ettevõtete andmed USA ametivõimude käeulatusest välja.

Ansip rõhutas, et andmete vaba liikumine on digitaalses maailmas hädavajalik, kui tahame saada innovaatilisi lahendusi ja uusi kasulikke teenuseid.

Autor: Sirje Rank, Äripäeva ajakirjanik

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755