Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev • 24. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Playtechi eestlasest omanik kaotas 8 miljonit eurot

Internetikasiinode tarkvara loova Playtechi aktsi kukkus eile Londonis kõvasti.
Foto: Jassu Hertsmann
Internetikasiinodele tarkvara loova Playtechi eilne aktsialangus lööb eestlastest kõige valusamini Rain Kivisiku rahakoti pihta.

Playtechi üks rajajatest Rain Kivisik kaotas eilse börsilanguse tõttu umbes 8 miljonit eurot. Väga palju ei tohiks kukkumine Kivisikku kurvastada, sest umbes kuu aega tagasi, pärast kolmanda kvartali tulemuste avaldamist, tegi Playtechi aktsia korraliku ralli.

Kivisik on ainus eestlane, kes on teadaolevalt Playtechi peadpööritavast arengust suurt tulu lõiganud. Selle tunnustuseks on ka kõrge koht Äripäeva rikaste edetabelis. Sel sügisel ilmunud Rikaste TOPis oli Kivsik 103,3 miljoni eurga 14. kohal.

Playtechi omanikega seoses on meedias varem kõlanud ka Tartu linnavalitsuse peaanalüütiku Lauri Kikerpilli nimi, kes 2001. aastal Playtech Estonia OÜ registreeris ning oli firma pikaaegne juhatuse liige. Kikerpill ise on oma osalust tarkvarafirmas eitanud.

Börsileminek kergitas saladuseloori

Avalikkus sai Playtechi omanikest rohkem teada 2006. aasta kevadel, kui ettevõtte aktsiad toodi Londoni alternatiivturule AIM ning väärtpaberite soetamine tehti võimalikuks kõigile soovijatele. Börsiprospekti järgi müüs Rain Kivisik enne ettevõtte börsiletulekut maha 4 miljonit Playtechi aktsiat ja teenis orienteeruvalt paarsada miljonit Eesti krooni.

Pärast börsile tulekut oli Kivisik Playtechi suuruselt kolmas aktsionär Iisraeli ettevõtja Teddy Sagi ja investeerimisfirma Blackrock Investment Management järel. Kivisikku on peetud Playtechi arengu üheks peamiseks tugitalaks. Ettevõte sündis 1999. aastal kasiino-, tarkavara- ja multimeediaettevõtja koostöö tulemusena.

Ka tarkvaraarendaja börsiprospektis nimetati Kivisikku Playtechi üheks rajajaks, kes liitus grupiga 2001. aastal ja oli pärast seda Playtechi tehniline direktor, kes vastutas tarkvara ja infrastruktuuri disaini ja arendamise eest.

Edu alus omanike koostöö

Iisraeli-Eesti ühisfirma Playtech edu üheks aluseks on peetud ettevõtte tegevjuhtimises aktiivselt osalenud, kuid iseloomult täiesti erinevate omanike edukat koostööd. 

Kolleegid on pidanud Kivisikku väga heaks visionääriks ja töönarkomaaniks, kelle tööpäevad on veninud tihti 14-15tunnisteks. Teda on nimetatud täielikuks oma ala friigiks, kes elab tagasihoidlikku elu ning kes pole rahast vaimustusse sattunud. Ka meediasse Kivisik ei kipu ning pole olnud nõus intervjuusid jagama.

Kivisikuga risti vastupidine on olnud aga Playtechi suuromanik Teddy Sagi. Ehkki ka tema on aastaid püüdnud meedia eest peidus olla, on mees pääsenud mitmel korral meelelahutusmeedia veergudele. Iisraelis on ta istunud kinni väärtpaberipettuse eest ning teeninud raha pornosaitidega. Samuti on meedia kajastatud Londonis luksusliku 400ruutmeetrise apartemendi ostmist, mis läks Sagile maksma 26 miljonit dollarit. Sagi on meedias kõneainet pakkunud ka seetõttu, et lõi Hollywoodi staarilt Leonardo DiCapriolt üle Iisraeli supermodelli Bar Rafaeli.

Playtechi omanikeringis võib lisaks Kivisikule olla veel arvukalt eestlastest väikeaktsionäre, kuna üheksa aasta eest Londoni börsile tulles oli kõikidel Playtech Estonia tollastel töötajatel õigus osaleda optsiooniprogrammis.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755