4. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nädalavahetusel toimus Euroopa suurim robootikavõistlus Robotex

IT Kolledži sumorobot.
4.-6. detsembrini toimub Tallinnas Euroopa suurima robotivoistluse tiitli endale haarav Robotex, kuhu on registreerunud 1422 robotiehitajat 15 riigist ühtekokku 657 robotiga.

Minister Jürgen Ligi sõnul on riik selleks, et toetada inseneride ja IKT-spetside järelkasvu, seadnud eesmärgiks viia programmeerimine ja robootika kõigisse koolidesse. "Selle eeldus on mõistagi ka koolide endi tahe," sõnas minister Jürgen Ligi.

Robotex 2015 projektijuhi ja TTÜ mehaanikateaduskonna doktorandi Marti Araku sonul on Tallinnas peetavast robotivõistlusest kujunemas robotiehitajate rahvusvaheline suursündmus, sest ligi kolmandik võistlejatest tuleb tänaseks piiri tagant. “Anname ka ise jõudumööda panuse maailma robootika arengusse, mõeldes välja täiesti ainulaadseid võistlusalasid nagu veeralli ja läkitades sumorobootika esindusala võitjad Jaapanisse MM-le,” rääkis Arak.

Majandus- ja taristuminister Kristen Michali sõnul on IT-sektori tööjõupuuduse vähendamiseks oluline luua paindlikud täiend- ja ümberõppe mudelid ning suurendada vastuvõttu ülikoolide IKT-erialadele. "IT-spetsialistide järelkasvu kindlustamisel on aga populariseerimistegevustel märkimisväärne roll. Robotex on suurepärane võimalus noortes tehnikaerialade ja teaduse vastu huvi tekitamisel ning insenerierialadele õppima suunamisel,“ selgitas Michal.  „Olen mitmel aastal Robotexil lastega käinud ja soovitan kõiki, kel huvi ja pisut vaba aega, huvitavat ja hästi korraldatud võimalust kasutada,“ lisas minister.

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium on Infoühiskonna arengukava 2020-ga seadnud eesmärgiks kasvatada Eesti IT-sektoris töötavate inimeste arvu aastaks 2020 võrreldes aastaga 2013 50% võrra.  Selle eesmärgi toetamiseks on ministeerium suunanud 8,5 miljonit eurot ning viib ellu Euroopa Sotsiaalfondi programmi, mille sihiks on inimeste konkurentsivõime tõstmine eeskätt info- ja kommunikatsioonitehnoloogiliste oskuste omandamise kaudu.

Järjekorras 15. Robotex toimub 4.-6. detsembrini TTÜ Spordihoones ning kavas on ühtekokku 17 voistlusala. Tänavusel Robotexil on esimest korda kavas freestyle, linna läbimine, mikro sumo, joonejärgimine takistusega ja veeralli, neist kolm viimast üldse esmakordselt Eestis. Kolme voistluspäeva jooksul on samas avatud ka tehnoloogianäitus, kus näeb rohkem kui 100 uut korgtehnoloogilist seadet alates vastvalminud innovaatilistest prototüüpidest kuni toimivate robootikalahendusteni.

Täpsemat infot kava kohta saab siit.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755