8. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaljurand: sõna- ja väljendusvabadus on inimõigus ka internetis

Välisminister Marina Kaljurand.
Foto: Julia-Maria Linna
Välisminister Marina Kaljuranna sõnul on internetivabaduse kaitse Eesti jaoks üks inimõigustealaseid olulisi prioriteete.

„Sõna- ja väljendusvabadus on inimõigus ka internetis ning selle vabaduse toetamine internetis on sama tähtis, kui kõik teised inimõiguste kaitse ja edendamisega seotud tegevused,“ rõhutas välisminister Kaljurand.

Välisministeerium toetab järgmisel aastal 50 000 euroga digitaalvabaduse kaitsjate sihtfondi (Digital Defenders Partnership-DDP), mille eesmärk on kaitsta info vaba levimist küberruumis ja pakkuda kiiret abi interneti käigushoidmiseks juhtudel, mil valitsused püüavad internetiühendust katkestada. Samuti toetatakse küberruumis tegutsevate rahumeelsete inimõiguste kaitsjate tegevusi. Fondi sihtgrupp on arenguriikide vabaühendused, kelle kaudu antakse abi ja survestatakse riikide valitsusi, kes piiravad väljendusvabadust virtuaalmaailmas.

 2015. aastal aitas fond 170 organisatsiooni ning toetas otseselt 1063 isikut. Kokku on erinevatel viisidel (infrastruktuur, riist- ja tarkvaralahendused) jõutud üle 9 miljoni tavakasutajani. Toetati ühte kampaaniat, mis tekitas piiravale režiimile surve ning õpetati välja 236 isikut, kuidas pärast juba toimunud rünnakut andmeid turvaliselt kaitsta. Eesti on internetivabaduse koalitsiooni (FOC) üks asutajaliikmetest ning panustab fondi alates 2013. aastast. Sihtfond loodi Hollandi, Ameerika Ühendriikide ja Ühendkuningriigi välisministeeriumide eestvõttel internetivabaduse koalitsiooni teisel aastakohtumisel Nairobis 2012. aastal.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755