11. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Parim IKT-alane õpilaste leiutis on „Lusikas magus +/- "

Eriauhinna saanud Arion Andreas Aavisto ja ettevõtlusminister Liisa Oviir.
Eile andis president Toomas Hendrik Ilves üle preemiad Eesti Teadusagentuuri korraldatud riikliku õpilasleiutajate konkursi parimatele ning nende juhendajatele.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium andis Õpilasleiutajate riikliku konkursi raames kolmandat korda välja eriauhinna parimale info- ja kommunikatsioonitehnoloogia lahendusele.

Eriauhinna vääriliseks tööks valiti Tallinna Kesklinna Põhikooli 2. klassi õpilase Arion Andreas Aavisto lahendus targast lusikast. Tark lusikas on valmistatud plastmassist, millesse on paigaldatud sensor mõõtmaks joogis ja toidus olevat suhkrusisaldust. Kui see on üle soovitusliku normi, muudab lusikas värvi ja läheb punaseks.Presidendi sõnul on Eesti riigi valitsemise nutikate lahenduste ja juba tuntud Skype'i, Transferwise'i ning uute idufirmade edulugude taga just õpilasleiutajate konkurss, mis lõpetab kaheksandat hooaega. “Nuputamisest, originaalsusest ja leiutamisest on saanud Eestis omamoodi rahvussport ning koolide teadusringidesse on kuuldavasti suur tung. Nupumehed ei ole enam ammu klassi nohikud, vaid poppide õpilaste hulgas,” rääkis president Toomas Hendrik Ilves.Ettevõtlusminister Liisa Oviir ütles, et tänavusele konkursile esitatud leiutiste puhul on väga hästi näha, millist mõju omavad internet ja tehnoloogia areng tavalistele asjadele – neid on võimalik uuesti leiutada. „Sensoritega varustatud lusikast, ukse käepidemest või käevõrust saavad targad vahendid, mis aitavad meie elu paremaks muuta. Noored leiutajad ise ehk ei märkagi, et nad on enda avastustega astunud tulevikumaailma nimega asjade internet,“ kommenteeris minister konkursile esitatud töid.„Meie eesmärk eriauhinna andmisel on tunnustada õpilasi ja innustada neid leidma infotehnoloogiale põnevaid lahendusi, rakendama oma IKT-alaseid oskuseid ja teadmisi ning miks mitte siduda ennast tulevikus ka ettevõtlusega“ põhjendas Oviir.Õpilasleiutajate riiklikule konkursile esitatakse igal aastal ideid, mis võiksid muuta elukeskkonda turvalisemaks, keskkonnasõbralikumaks või mugavamaks. Konkurssi ja auhindade üleandmist korraldab Eesti Teadusagentuur, konkurssi rahastab haridus- ja teadusministeerium.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755