28. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti rohetehnoloogia ideed saavutasid kaks auhinnalist kohta

KICkOFF finalistid
Oktoobrist detsembrini toimus Kesk- ja Ida-Euroopa säästva energia ideede konkurss KICkOff, kuhu olid Teaduspargi Tehnopol eestvedamisel kaasatud ka Eesti iduettevõtted, kellest kaks pääsesid superfinaali ja auhinnalistele kohtadele.

Konkursi  20 poolfinalisti hulka jõudis 4 ideed Eestist: elektrit tootev valtsplekk katus (Element Solar); lokaalsesse kontrollerisse või otse pilveserverisse infot edastav vahelduvvoolu mõõteseade; laine energiast elektrit tootev mobiilne ja hõljuv elektrijaam (Lainergy) ning elektritarbimist optimeeriv pilvepõhine teenus (Smart Load Solutions).

Sealt edasi toimusid väljavalitud meeskondadele mitmed workshopid ja treeningud, saades võimaluse mentorite abil oma ideid täiustada ning Krakowis toimunud finaalides oma ideid investoritele esitleda.

8 finalisti hulka pääsesid 2 Eesti ideed: Smart Load Solutions ja Lainergy. Esimestel ei olnud võimalik võtta osa esitlustreeningutest, kuid tulenevalt eelnevatest kogemustest tegid nad žürii liikme, Ernö Duda, sõnul lausa finaali parima esinemise ning saavutasid 3. koha. Lainergy arenes nädalavahetuse treeningutega nii jõudsalt, et ka endale üllatuseks saavutasid kõrgeima, 1.koha. 2.koha sai Poola teaduspõhine ettevõte, kes arendas bakteritel põhinevat õhupuhastusseadet tööstusettevõtetele.

Top 3 meeskonda said auhinnaks vastavalt 10 000, 5 000 ja 3 000 eurot ning lisaks koha KIC InnoEnergy Highway kiirendis ja kuni 150 000 euro suuruse investeeringu pakkumise.  Žürii koosnes era- ja institutsionaalsetest investoritest, suurfirmade juhtidest, teadusasutuse ja Poola ettevõtluse ja teadus-arenduse riiklikest esindajatest.KIC InnoEnergy on 27 osanikuga ettevõte, kuhu kuuluvad tööstusettevõtted, teadusasutused ja ülikoolid. Tegemist on ühe esimese teadmiste ja innovatsiooni kogukonnaga Euroopa Innovatsiooni ja Tehnoloogia Instituudi (EIT) all, eesmärgiga edendada innovatsiooni, ettevõtlust ja haridust säästva energia valdkonnas, tuues kokku teadlased, ettevõtjad ja teadusasutused.2015 aasta suvel sõlmis SA Tallinna Teaduspark Tehnopol pilootkoostöölepingu KIC InnoEnergyga, eesmärgiga toetada Eesti energiavaldkonna innovaatiliste ettevõtete arengut ja jätkusuutlikkust.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755