Autor: ITuudised.ee • 6. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti tervisetehnoloogia klaster sai EASilt 600 000 eurot

Tervisetehnoloogia klastri juht Külle Tärnov.
Foto: Tehnopol
Eesti tervisetehnoloogia ettevõtete klaster sai EASilt järgmise kolme aasta tegevuseks 600 000 eurot toetust.

Teaduspargi Tehnopol juhitava klastri eesmärk on suurendada tervisetehnoloogia valdkonnas tegutsevate ettevõtete käivet, uute toodete ning teenuste arvu ja lisandväärtust, aidates Eestis väljatöötatud tervisetehnoloogia ettevõtetel oma toodete ja teenustega maailmas läbi lüüa.

Klastri ettevõtted arendavad ja müüvad tervisliku eluviisi, spordi, ennetuse, diagnostika, ravi ja rehabilitatsiooni tooteid ning nendega seotud teenuseid. Biotehnoloogia valdkonda juhib klastris Tartu Biotehnoloogia Park.

"Meie esmased suunad on tervisetehnoloogia rahvusvaheliste võrgustike ja klastri liikmete sihtturgude kogemuste ning sidemete tulemuslik kasutamine ja müügivõimekuse suurendamine klastri ettevõtetes. Samuti loovad ja korrastavad klastri partnerid koostöös avaliku sektoriga IT infrastruktuuri ja seadusruumi, et Eestis oleks võimalik kiiremini uusi tooteid katsetada ja skaleeritavaks müügiks ette valmistada," kommenteeris klastri juht Külle Tärnov pressiteates.

Uute tervisetehnoloogiate välja arendamiseks on kaasatud ka suuremad Eesti ülikoolid. "Koostöös ülikoolide ja vajadus-rakenduspartneritega luuakse uudsed võimalused vajaduste tuvastamiseks ja tootearenduseks, sh testimiseks. Tegevuste tulemusteks on uute tervisetehnoloogia lahendusi välja töötavate ettevõtete arvu kasv, tervisetehnoloogia ettevõtete käibe kasv ja välismaiste ettevõtete tulek Eestisse," selgitas Tärnov.

EAS aitab kaasa kümnele klastri projektile, et suurendada ettevõtluse ja teaduse koostööd ning tõsta seeläbi ettevõtete rahvusvahelist konkurentsivõimet. Toetust saavate klastrite tegevusalad on meditsiiniteenustest kuni digitaalehituse ja kaitsetööstuseni välja.

EASi ettevõtluse ja ekspordi keskuse direktori Tea Danilovi sõnul on selle perioodi programm suunatud ettevõtete turundus- ja arendustegevustele nutika spetsialiseerumise kasvualades. Mullu juunis avatud esimesse klastrite vooru laekus 13 taotlust, millest paremusjärjestuse alusel said rahastuse kümme projekti. Ühe projekti toetus on maksimaalselt 600 000 eurot. Klastrite programmi eelarve on kokku kümme miljonit eurot, millest esimese taotlusvooru eelarve oli viis miljonit. Programmi rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondist.

Connected Health klastri tegevus on suunatud nutika spetsialiseerumise kasvualade arendamiseks tervisetehnoloogia ja infotehnoloogia valdkondades. Selle eesmärgi saavutamiseks on lisaks ettevõtetele vaja kaasata ka teadus- ja arendusasutused ning vajaduspartnerid (tulevased kasutajad), kellega koos lahendusi välja töötada, testida ning viimistleda.

Klastris on 37 partnerit: 31 ettevõtet, kaks ülikooli, kaks haiglat, E-Tervise sihtasutus ja Tehnopol. Ettevõtete hulgas on 12 alustavat ettevõtet, 11 tervise valdkonna IT ettevõtet, kuus biotehnoloogiaettevõtet ja kaks tehnoloogia arenduskeskust. Klastri arendamisse panustavad oma ressurssidega ka kümme assotsieerunud liiget.

Lisaks teeb klaster aktiivselt koostööd avaliku sektori vastavate osapooltega, kes koostavad ja viivad ellu tervise valdkonna strateegiat ja regulatsioone.

Eesti tervisetehnoloogia ettevõtete klaster on osa European Connected Health Alliance´i kümnest partnerorganisatsioonist. Tallinna teaduspargil Tehnopol on enam kui kümneaastane kogemus tervisetehnoloogia ettevõtete toetamisel ja tervisetehnoloogia on üks kolmest Tehnopoli fookusvaldkonnast.

Tehnopol on teadus- ja ärilinnak, mis pakub kasvu- ja tegutsemiskeskkonda ning äriarendusteenuseid tehnoloogiaettevõtetele. Tehnopol toetab uute perspektiivsete tehnoloogiate kasutuselevõttu ja kiirendab tehnoloogiapõhiste ettevõtete arengut läbi Prototroni ja Startup Inkubaatori programmi ning IKT, rohetehnoloogia ja tervisetehnoloogia valdkonna äriteenuste. Hetkel tegutseb ärilinnakus ligi 200 kasvavat tehnoloogiaetevõtet, millele lisandub igas kuus uusi idufirmasid. Tehnopol asutati aastal 2003 Eesti riigi, Tallinna linna ja Tallinna Tehnikaülikooli poolt.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755