Autor: ITuudised.ee • 7. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehnopoli inkubaatori idufirmade kolm edulugu

Idufirmade inkubaator Tehnopolis.
Foto: Tehnopol
Tallinna teaduspargi Tehnopol idufirmade inkubaator lennutas mullu turule kolm edukaks osutunud iduettevõtet.

Inkubaatori juht Martin Goroško väljendas heameelt edulugude üle, kelleks eelmisel aastal olid mereseire poidega tegelev Flydog Marine, asukohapõhise mobiilimängu arendanud LoQuiz ning kinnisvara ettevõtetele haldustarkvara arendav Fututec. „Kõik kolm ettevõtet jõudsid aastase programmi järel meie edukriteeriumini, milleks on stabiilne käive suurusjärgus 200 000 eurot aastas või erainvestorite raha kaasamine,“ ütles ta pressiteates.

Möödunud aastat pidas Goroško oluliseks mitmel põhjusel. „Esmalt, oleme suurendanud maksimaalset ettevõtete arvu programmis ning saame nüüd kasvule aidata rohkemaid tehnoloogiapõhiseid idufirmasid. Teisalt, on meil tekkinud tugev side Eesti äriinglitega, mis aitab rohkem raha ettevõtetesse tuua ning seeläbi suurendada eksportivate idufirmade arvu,“ selgitas ta.

Aasta esimeses pooles sõlmiti koostöölepe Eesti Äriinglite Assotsatsiooniga EstBAN, mille eesmärgiks oli luua võimalused iduettevõtetele sobivate investorite leidmiseks. „EstBANi liikmed on meie ettevõtteid nõustamas siis, kui päevakorral esmase investeeringu kaasamine. 2015. aastal investeeriti Startup Inkubaatori ettevõtetesse ligikaudu 550 000 eurot ja 80% investeeringutest on tehtud EstBAN liikmete kaasabil,“ märkis Goroško.

Enim raha kaasanud ettevõtted inkubaatori programmis on kiireid pankadevahelisi rahaülekandeid võimaldav Transferfast, jalgrataste turvamärgistust ja rahvusvahelist andmebaasi pakkuv Bike ID, nohuravi vahendit arendav Capster ning tootmisefektiivsust tõstev tarkvara Global Reader.Alustavatel tehnoloogiaettevõtetel teenuse või tootega turule tuua ning investoreid leida aitava inkubaatori programmiga soovis liituda eelmisel aastal 84 firmat, hetkel on programmis 30 ettevõtet.

Inkubaatorisse pääseda soovival tehnoloogiaettevõtettel peab olema eskaleeruv äriidee ning suur potentsiaal üleilmse turu vallutamiseks. Aastase programmi kestel kaasatakse suure tõenäosusega investeering ja jõutakse toote või teenusega turule.

30st inkubaatoris olevast ettevõttest on ligi pooled IKT alalt ning ülejäänud tervise- ja rohetehnoloogia valdkondadest. Iduevõtteid on programmi kestel nõustamas 30 oma ala professionaali erinevatest valdkondadest, keda kaasatakse vastavates arenguetappides. Igale ettevõttele on ette nähtud 10 000 euro väärtuses nõustamist aastas.Lisaks korraldatakse süvakoolitusi programmi läbivatele ettevõtetele, aga ka üldisemaid teemaüritusi ja seminare kogu startup kogukonna kokku toomiseks ja kogemuste vahetamiseks.

Inkubaatori programmile lisaks pakub teaduspark Tehnopol koostöös TTÜ ja Swedbankiga esimese töötava prototüübi ehitamiseks rahastust Prototroni fondist, kuhu saab taotlusi esitada aastaringselt. Prototroni rahastuse saanud iduettevõtetele avaneb automaatselt võimalus edasi liikuda inkubaatorisse. Prototroni seni suurim edulugu on keeleõppeprogramm Lingvist, mis võimaldab võõrkeele omandada vähem kui 200 tunniga.

SA Tallinna Teaduspark Tehnopol on teadus- ja ärilinnak, mis pakub kasvu- ja tegutsemiskeskkonda ning äriarendusteenuseid tehnoloogiaettevõtetele. Tehnopol toetab uute perspektiivsete tehnoloogiate kasutuselevõttu ja kiirendab tehnoloogiapõhiste ettevõtete arengut läbi Prototroni ja Startup Inkubaatori programmi ning IKT, rohetehnoloogia ja tervisetehnoloogia valdkonna äriteenuste.

Ärilinnakus tegutseb ligi 200 kasvavat tehnoloogiaetevõtet, millele lisandub igal kuul uusi alustavaid idufirmasid. Tehnopol asutati aastal 2003 Eesti riigi, Tallinna linna ja Tallinna Tehnikaülikooli poolt.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755