Autor: ITuudised.ee • 12. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riiklikust tarkvarast kaob DDOC-vorming

ID-kaardi tarkvara.
Foto: RIA.com Marketplaces OÜ
Veebruarist saab ID-kaardi tarkvaras anda vaid .bdoc ja .asice vormingus digiallkirju, kaob .ddoci loomise võimalus.

.ddoci kaotamisega ID-kaardi tarkvara versioonis 3.12 jõuab lõpule Eesti üleminek DDOCilt BDOCile. Kasutajad läksid BDOC vormingus allkirjade andmisele üle mullu märtsis, kui see muudeti riiklikus tarkvaras vaikevorminguks.

Riigi Infosüsteemi Ameti analüütik Anto Veldre ütles pressiteates, et üleminek BDOCile on olnud lihtkasutajale märkamatu ning kasutajad on andnud BDOC vormingus allkirju juba kümme kuud.

Allkirjade verifitseerimist muudatus ei puuduta ning varasemalt loodud .ddoc failid avanevad ka pärast 1. veebruari.

Vajadus digiallkirja DDOC vormingu väljaviimiseks riiklikust tarkvarast on tingitud kahest peamisest asjaolust:

1. Krüptograafiliste algoritmide elutsükli uuring soovitab loobuda nõrgeneva räsialgoritmi SHA-1 kasutamisest, millel DDOC tugineb.2. DDOC on Eesti-keskne, teiste riikide poolt tunnustamata vorming ja selle rahvusvahelised kasutusvõimalused on seetõttu piiratud.

Eesti alustas üleminekut BDOCile 2013. aasta lõpus.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755