Autor: ITuudised.ee • 20. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Europarlament: geoblokeerimisele tuleb veebis lõpp teha!

Geobloking piirab veebis digitaalse sisu tarbimist.
Foto: Youtube
Teisipäeval vastu võetud resolutsioonis nõuab europarlament, et lõppeks põhjendamatu ligipääsu piiramine interneti vahendusel pakutavatele kaupadele ja teenustele IP- aadressi, postiaadressi või krediitkaardi väljastanud riigi põhjal.

"Tagasime, et selles ELi majanduse, ühiskonna ja avaliku sektori digitaliseerimise resolutsioonis pöörataks tähelepanu nii seadusandlikele kui ka mitteseadusandlikele algatustele, mis kaitseksid tarbijate huve ja säilitaks ELi majanduse konkurentsivõime," ütles Saksamaad esindav Evelyne Gebhardt, raportöör siseturukomisjonist.

Saadikud soovivad, et Euroopa Komisjoni ettepanekutes oleksid kajastatud järgmised punktid:

- põhjendamatu asukohapõhise piiramise tavade ehk geoblokeerimise lõpetamine.  Internetipõhise sisu piiriülese ülekantavuse ettepanek, mille Euroopa Komisjon on juba esitanud, on "esimene samm selles suunas" leiavad saadikud;- samaväärse kaitse tagamine tarbijatele olenemata sellest, kas nad ostavad digitaalset sisu veebis või mujal;- innovatiivsed lahenduste leidmine piiriüleste pakkide kättetoimetamise ja postiteenuste parandamiseks;- turutakistuste eemaldamine väikeettevõtetele, idu- ja laienevatele firmadele.

Saadikud kutsuvad üles  kasutama ära võimalusi, mida pakuvad uued IKT-tehnoloogiad nagu suurandmed, pilvandmetöötlus, asjade internet ja 3D-printimine.

Resolutsioonis tuletatakse meelde isikuandmete kaitse üldmääruse ja andmekaitsedirektiivi kiire vastuvõtmise tähtsust, mis on nii andmesubjektide kui ka ettevõtjate huvides.

Saadikud on mures, et liikmesriigid reguleerivad erinevalt interneti ja ühistarbimise (sharing economy) valdkondi, mis pakuvad uusi ärimudeleid, et müüa veebi vahendusel tooteid ja teenuseid (nt Uber, eBay või Airbnb). Nad paluvad Euroopa Komisjonil analüüsida, kuidas leida tasakaal tarbijatele suurema mõjuvõimu andmise ja samas nende kaitsmise vahel.

Lisaks tuleb  tagada vajadusel tarbijatega seotud õigusraamistiku asjakohasus ka digimaailmas.

Resolutsioonis esitatakse mh soovitusi autoriõiguse, telekommunikatsiooniettevõtete, audiovisuaalmeedia, e-valitsuse ja töötajate õiguste  teemadel

Euroopa parlamendi soovitused digitaalse ühtse turu elluviimiseks kiideti heaks häältega 551 poolt, 88 vastu, 39 erapooletut.

Resolutsioon on sisendiks Euroopa Komisjoni pool esitatavatele algatustele digitaalse ühtse turu strateegia raames. Ettepanekud läbivad  seadusandliku tavamenetluse, kus Euroopa Parlament ja ELi Nõukogu osalevad võrdsetel alustel.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755