Autor: ITuudised.ee • 20. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Loe Eesti saadikute kommentaare Kaja Kallase digiraportile

Europarlamendi saal Brüsselis.
Foto: Raul Mee
Eestlastest europarlamendi liikmed kommenteerisid äsja parlamendis heaks kiidetud IT-teemalist raportit, mille kaasautoriks oli Kaja Kallas.

Marju Lauristin: On aeg, et Euroopa saaks digivaldkonnas lahti "vana maailma" mainest. Vajame tõelist digitaalset ühisturgu, sellega seotud innovatsiooni ja teadustegevust toetavaid poliitikaid. Silmas pidades liikmesriikide vahel eksisteerivaid suuri erinevusi digiteenuste kasutamisega e-valitsemises, internetiregulatsioonides, uute ärimudelite ja e-oskuste osas, peaksid ELi riigid tegema ühiseid jõupingutusi nende erinevuste ületamiseks. Euroopa peab tegema otsustava hüppe digiajastusse.

Indrek Tarand: See raport on parlamentaarse kukepoksi tõttu veidi hilinenud, Euroopa Komisjon jõudis oma plaanid juba töösse rakendada. Samuti on raporti fookus väga lai, sestap on Komisjonil lihtne endale ebameeldivaid ettepanekuid ignoreerida. Ise hoolitsesin variraportöörina muuhulgas selle eest, et puudega inimesi taaskord ei ignoreeritaks. Ükspäinis nägemispuudega inimeste hulk ELis on suurem kui Poola rahvaarv!

Tunne Kelam: Tegemist on parlamendi laiapõhjalise raportiga, mis osutab süsteemselt ühtse digituru tulevast toimimist ohustavaile kitsaskohtadele.  Üks lahendusi on nn geoblokeeringu kaotamine  ning digitaalse kirjaoskuse järsk tõhustamine. Parlament rõhutab digitaalmajanduse potentsiaali, pakkudes eri väljundeid;  toetan eriti e-valitsemise arendamist.

Urmas Paet: Vaja on kindlustada, et digitaalse ühtse turu valdkonnas oleks kasutajatel ja ettevõtetel võimalikult palju võimalusi ja hea ligipääs kaupadele ning teenustele. Et ELi ühisturg toimiks tõrgeteta ka digitaalse turu valdkonnas.

Yana Toom: Meie elu muutub igapäevaselt üha digitaalsemaks. Kahjuks ei ole Euroopa poliitika ja seadusandlus selle kiire arenguga sammu pidanud. Meil on suured ambitsioonid, kuid me ei tohiks unustada põhilisi takistusi, mida on tarvis digitaalse ühtse turu toimimiseks kõrvaldada. Näiteks ei saa paljudes Euroopa riikides veel internetipõhiselt registreerida ettevõtet, samal ajal, kui Eestis saab seda teha juba ammu. Samuti on paljudes Euroopa riikides limiteeritud digiallkirjade ja digidokumentide piiriülesed toimingud.

Teisipäeval Euroopa Parlamendis vastuvõetud raportis rõhutatakse innovatsioonisõbralike poliitikate vajalikkusele ning võimalustele, mida uued tehnoloogiad meile pakuvad. Kui mullu mais tuli Euroopa Komisjoni digiasjade asepresident Andrus Ansip välja ühtse digituru strateegiaga, siis Kaja Kallase kaasautorsusega raport esindab parlamendi seisukohta sellest, mida tahetakse konkreetsetes valdkondades digitaalse ühtse turu kavas näha ja kuhu suunas regulatsiooni suunata.

Raport võeti vastu 551 poolthäälega. Vastu oli 88 saadikut ja erapooletuks jäi 39 saadikut.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755