Autor: ITuudised.ee • 22. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Telia ja Ericsson avavad esimese 5G võrgu Tallinnas

TeliaSonera tegevjuht Johan Dennelind.
Foto: TeliaSonera
Ericsson ja TeliaSonera sõlmisid kokkuleppe mobiilside viienda põlvkonna võrgu arendamiseks, kava kohaselt saavad kliendid Stockholmis ja Tallinnas 5G teenuseid kasutada aastal 2018.

"Stockholm ja Tallinn kuuluvad maailma kõige paremate võrguühendustega linnade hulka ja nüüd viime me need linnad järgmisele tasandile. 5G võimaldab täiesti uut kvaliteeti innovatsioonides, ökosüsteemides ja klienditeenustes. Ootan väga suure põnevusega seda, kuidas Stockholm ja Tallinn 5G kasutusele võtavad," ütles TeliaSonera juht Johan Dennelind pressiteates.

Ericssoni juhatuse esimehe Hans Vestbergi sõnul katsetab üha enam ettevõtteid võrguühenduse võimalusi ning 5G võimendab seda märgatavalt. "See võrk luuakse tööstuslikku internetti silmas pidades. See võrk ei ole loodud ainult inimestele, vaid erinevate ärisektorite ja asjade interneti digitaliseerimiseks," kommenteeris ta.

TelisaSonera ja Ericsson võtavad aluseks oma ühised arusaamad turu ja klientide vajadustest ning töötavad välja 5G kasutusvõimalusi ja teenuseid puudutavad stsenaariumid, mis hõlmavad nii kommunikatsiooni kui asjade interneti (IoT, Internet of Things) valdkonda.  Koostöö tulemusena tuuakse 2018. aastal klientideni esimesed 5G teenused, kus on omavahel seotud TeliaSonera võrk ja Ericssoni tehnoloogia.

Potentsiaalsed 5G rakendused võivad hõlmata e-tervise valdkonda, kus on võimalik patsiente reaalajas jälgida ja distantsilt ravisoovitusi jagada; võrku ühendatud autod saavad aga omavahel suhelda ning üksteisele näiteks hoiatusi jagada. Kõigele lisaks paranevad võrgu näitajad nii jõudluse, katvuse kui energiatarbimise osas.

Ericssoni uusima mobiilsusuuringu andmeil jõuab 5G kasutajate arv 2021. aasta lõpuks 150 miljonini. 5G teenused parandavad märgatavalt mobiilsete lairibaühenduste võimalusi ja pakuvad laialdaselt uusi kasutusviise.

Ericssoni ja TeliaSonera koostöös avati 2009. aastal Rootsis maailma esimene 4G võrk.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755