Autor: ITuudised.ee • 28. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Loe, kuidas kasutada esimest mobiilset krediitkaarti

Bigbanki juht Kaido Saar.
Foto: Raigo Pajula
Bigbank tõi turule Eesti esimese mobiilse krediitkaardi, mis lubab äpi abil kanda vajaliku summa krediiti oma kontole pangas või maksta siis, kui rahakotti pole kaasas.

"Täiusliku mobiilse krediitkaardi "leiutamise" nimel on paljud idufirmad töötanud mitu aastat, kuid seni edutult – kuidas siduda mugavus ja turvalisus omavahel nii, et riskid oleks mõistlikud. Meie lahendus on suur samm edasi täiuslikkuse poole," ütles ASi Bigbank juhatuse esimees Kaido Saar pressiteates.

Mobiilse krediitkaardi puhul puuduvad plastikkaart ja krediitkaartidega tavapäraselt kaasnevad kulud. Pole ka ohtu, et keegi saaks kaarti kopeerida. Esmalt peab huviline aga äpi alla laadima ning esitama mobiilse krediitkaardi taotluse.

"Tuleb sisestada oma sissetulekud, kohustused ning meie kalkulaator arvutab välja, kas saame taotlejale krediidilimiiti pakkuda," selgitas pangajuht. "Mobiilse krediitkaardi rakendus pakub täpselt sama võimalust nagu tavaline krediitkaart – raha on võimalik kasutada esmase krediidilimiidi ehk 1000 euro ulatuses ükskõik kus ja mis ajal ning hiljem saab taotleda ka limiidi suurendamist kuni 5000 euroni. Selle abil on sisuliselt kogu aeg raha olemas," rääkis Kaido Saar.

"Krediidilimiiti saab kasutusse võtta vajaminevate summade kaupa, nii et pank kannab soovitud summa kliendi kodupanga kontole, seejärel on võimalik tasuda vajalikud arved nii tavalise pangakaardiga kui ka internetist ülekandega," selgitas Bigbanki juht.

"Intressi tuleb maksta ainult siis, kui summa on kasutusse võetud ning ainult nii mitme päeva eest, kuni raha pole tagasi makstud. Kasutatud rahasumma saab tagasi maksta endale sobival ajal, igakuiselt tuleb tasuda ainult intressimakseid," lisas Kaido Saar.

Mobiilimaksete platvormi WoraPay abil saab mobiilse krediitkaardiga Bigbanki juhi sõnul tasuda kaupade ja teenuste eest ka ainult telefoni kasutades, seega pole vaja muid maksevahendeid kaasas kanda.

"Inimeste jaoks on tähtis, et saaks vajalikul hetkel, mugavalt ja kiirelt otsustada oma ostude üle," sõnas Saar. "Mõnikord on majanduslikult mõistlik teha ost ajal, kui pole piisavalt raha kaasas või järele jäänud – allahindlused või muud head pakkumised ei pruugi alati palgapäeva oodata. Kui liisingu või järelmaksu taotlemisel peab täitma kaupluses suurt hulka pabereid ja jääma ootele, siis mobiilse krediitkaardiga käib asi mugavalt – installid rakenduse telefoni, täidad taotluse, digiallkirjastad lepingu ning siis maksad millal ja kus vaja," kirjeldas ta.

Elisa Eesti juhi Sami Seppäneni sõnul pole mobiiltelefon enam kaks-ühes seade, vaid nüüdseks juba kõik-ühes seade. "Bigbanki uus makselahendus on Eesti mobiilituru jaoks kasulik toode, sest lisab nutitelefonile veel ühe väga olulise kasutusvõimaluse. See ei lisa ka suuri piiranguid seadmetele – kasutamiseks ei pea omama kõige värskema operatsioonisüsteemiga ja kallist nutitelefoni," sõnas ta.

"Nõudlus mobiilse raha järele on olnud juba mitu aastat," lisas Seppänen Bigbanki pressiteates.

WoraPay esindaja Rando Pärna ütlusel on selline lahendus Eesti jaoks revolutsiooniline. "Kunagi täiesti tavalisena tundunud sularahaga arveldamist jääb iga päevaga aina vähemaks, kuid teistes riikides nagu näiteks Leedus on e-rahakoti võidukäik juba alanud," rääkis ta.

"Kui suurpankadel on vaja pangakaardi maksemeetodite uuendamiseks väljastada uus kaart, siis mobiilse kaardi puhul on uuendusi ja parandusi palju lihtsam ning kiirem teha. Rahakott jääb ka palju õhemaks, sest üleliigse plastiku saab ju kõik ära visata," lisas Pärna.

Parvel Pruunsilla ja Vahur Volli omanduses AS Bigbank on laenudele keskendunud spetsiaalpank, millel on filiaalid Soomes, Rootsis, Lätis, Leedus ja Hispaanias. Piiriülese teenusena pakutakse oma tooteid ka Austrias, Saksamaal ja Hollandis.

Bigbankis töötab 454 inimest, neist 224 Eestis, 85 Lätis, 60 Leedus, 33 Soomes, 29 Hispaanias ja 23 Rootsis.

Panga kasum oli tunamullu 12,7 miljonit eurot, laenuportfelli suurus 304 miljonit eurot. Tähtajalisi hoiuseid oli pangas 2014. aasta lõpu seisuga 239 miljoni euro väärtuses. Kontsernil on kokku 170 000 laenulepingut, neist Eestis 39 000, Lätis 70 000, Leedus 30 000, Soomes 13 000, Hispaanias 11 000 ning Rootsis 7000. Kontserni bilansimaht on 335,5 miljonit eurot.

2013 loodud mobiilimaksete platvorm WoraPay võimaldab ettevõtetel vastu võtta erinevate mobiilsete rahakottide makseid ühe süsteemi alusel. Ettevõte loodi Leedus ning on vähem kui kolme aastaga levinud üle Euroopa. Mullu valiti WoraPay Euroopa finantssektorit muutvate ettevõtte nimekirja FinTech50.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755