Autor: Aali Lilleorg • 9. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: noored mõistavad, aga ei hooli küberriskist

Foto: unsplash.com
Noored mõistavad küberriske eakamatest paremini, ent vanema põlvkonna kasutajad käituvad internetis palju ettevaatlikumalt, selgus Kaspersky Lab uuringust, mille viis läbi B2B International.

Täna tähistatakse rahvusvahelist turvalise interneti päeva (ingl k Safer Internet Day), mis kehtestati Euroopa Komisjoni otsusega 2004. aastal eesmärgiga ühendada riigi, avalike ja erapoolte jõud teadmiste parendamiseks internetitehnoloogiate turvalisest ja vastutustundlikust kasutamisest.

2015. aastal B2B Internationali poolt läbiviidud uuringu andmetel mõistavad kuni 24 aasta vanuses kasutajad vanemast põlvkonnast paremini, mis võiks osutuda nende arvutite, tahvelarvutite või nutitelefonide kahjutoova tarkvaraga saastamise allikaks – üksnes 13% noortest kasutajatest ei osanud eeldada, kuidas oli pahavaraga nakatunud nende seade, samas kui 45+ vanusekategooria kasutajate seas jõudis see näitaja 26%ni.

Vaatamata väiksemale teadlikkusele küberohtude allikatest käituvad vanema põlvkonna inimesed internetis kaalutletumalt ja tähelepanelikumalt, väidab ettevõte kasutajate käitumise uuringu andmetele tuginedes. 2015. aastal 16 riigis enam kui 18 tuhande üle 18 aasta vanuse internetikasutaja käitumisetava kohaselt edastavad online´is avameelseid isiklikke pilte ja videoid 22% noortest kasutajatest ning vaid 6% üle 45 aasta vanused inimesed. Ning privaatset kirjavahetust kõikides kättesaadavates äppides peavad, vastavalt kübertundmise testi andmetele, 70% vastajatest vanusekategoorias 18–24 ning üksnes 45% – kategoorias 45–54.

Uuringu vastustest selgub, et ka äppide installimisse ja failide allalaadimisse suhtuvad noored kergemeelsemalt. Näiteks ei loe nad installimisakende sisu, vaid vajutavad lihtsalt „edasi, edasi, nõus, edasi“. Niimoodi käituvad 27% noortest kasutajatest ja üksnes 14% täiskasvanutest. Selline tähelepanematus võib Kaspersky Labi hinnagul viia mittesoovitud andmete imbumiseni seadmesse, mittevajaliku lisatarkvara installimiseni ja operatsioonisüsteemi häälestuste muutmiseni.

„Mida vanem internetikasutaja, seda ettevaatlikumalt ta veebis käitub. Samal ajal on vanemal põlvkonnal keerulisem fikseerida saastamise fakti iseenesest ning veelgi keerulisem tuvastada selle allikas. Pole tähtis, kui vana te olete, kui sageli ja milleks kasutate internetti – me soovitame igal kasutajal olla tähelepanelik potentsiaalsete ohtude suhtes ning kasutada kompleksset kaitselahendust. See saab kaitsta andmeid ja seadmeid ise kahjutoova tarkvara sisseimbumise eest failide allalaadimise ja installimise ning kirjade vahetamise ajal Internetis,“ tuletab meelde Sergei Novikov, Kaspersky Lab Venemaa Uuringukeskuse juht.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755