Autor: Aali Lilleorg • 11. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nutikaitse: Mobiil-ID on mugav ja turvaline

Foto: unsplash.com
Mobiil-ID kasutajate hulk Eestis kasvas 2015. aastal 40 protsendi võrra, kuigi mugavuse ja turvalisuse tõttu võiks see kasvada veelgi jõudsamalt, teatas Nutikaitse 2017 projekti koordinaator Kristi Kivilo.

Pilvekonverentsil 2016 analüüsime küberturvalisuse riskitegureid ja arutame kuidas pilvelahenduste tippsaavutusi saaks edukat kasutada sinu äris.

Esinevad Levira tegevjuht Mart Einpalu, Cybernetica turundusjuht Siret Schutting, Sertifitseerimiskeskuse juhatuse liige Kalev Pihl, Eesti Vabariigi IT-arhitekt Andres Kütt, Microsofti Balti regiooni juht Rain Laane, Sharemindi looja ja värskelt presidendilt noore IT-teadlase eripreemia saanud Dan Bogdanov jpt.

Rohkem infot siin.  

Registreeru siin

2014. aastal tegid mobiil-ID kasutajad kuus keskmiselt 1,8 miljonit toimingut ja 2015. aastal see arv kasvas juba ligi miljoni võrra. Kasutajate arv ületas tänavu 75 000 piiri. Kivilo sõnul tehti mullu ID-kaardiga küll veel vähemalt neli korda rohkem toiminguid, kui mobiil-ID-ga, ent mobiil-ID tehingute arv suurenes iga kuuga.

Nutikaitse juhtrühma liige, Tele2 tootedirektor Katrin Aron põhjendas mobiil-ID kasutatavuse tõusu sellega, et nutitelefonide osakaal moodustab juba üle 60 protsendi kõigist mobiiltelefonidest ja seetõttu on pangatoimingud, erinevate teeninduskeskkondade kasutamine ning digiallkirjastamine aina jõulisemalt kolinud telefonidesse.

„Mobiil-ID on täna ainus turvaline identifitseerimisvahend nutiseadmes. Paljud inimesed kasutavad vanast harjumusest paroolikaarte ja ID-kaardilugejaid, kes aga mobiil-ID-ga liitub ja esimese kogemuse kätte saab, see jääb edaspidi just mobiil-ID-d kasutama, sest see on mugavam ja kindlasti turvalisem kui näiteks paroolikaart,” ütles Aron.

2015. aastas statistika kohaselt kahekordistas Tele2 ligi 5600 uue liitumisega oma mobiil-ID-d kasutatavate klientide arvu. Ka Telia jaoks oli läbi aegade suurima kasutajate kasvu toonud aastaga, mil teenusega liitus ligi 12 000 uut kasutajat. Elisale lisandus mullu üle 5000 uue mobiil-ID kasutaja.

Elisa tooteturunduse osakonna juhi Mailiis Ploomanni hinnangul on alanud suisa mobiil-ID aasta, mil teenus murrab tehnoloogiateadlikumate kasutajate seast massidesse. „Ennustan, et terves Eestis on aasta pärast üle 100 000 kasutaja,“ sõnas Ploomann.

Turvalist e-teenuste kasutamist julgustamiseks alustab Nutikaitse tänavu telekomiettevõtete ja pankade klienditeenindajate koolitamist, mille eesmärk on kliente veelgi paremini nõustada nutiturvalisuse olulisuse ja kasutusvõimaluste osas. Kavas on ka koolitused rakenduste- ja veebiarendajatele, et nende loodavad lahendused oleksid nutiturvalised.

Nutikaitse 2017 on 2013. aastal Sertifitseerimiskeskuse, Riigi Infosüsteemi Ameti, Telia, Tele2, Elisa, Swedbanki ja SEB vahel sõlmitud koostöölepe, millega soovitakse ühiselt tõsta nutiseadmete kasutajate, arendajate ja müüjate turvateadlikkust ning mobiilsete e-lahenduste kasutamisoskusi.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755