12. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Bitcoinidega kauplemine pakub väljakutseid riigikohtule

Foto: Advokaadibüroo GLIMSTEDT
Riigkohtus arutas eile toimunud istungil erandkonnas viie kohtunikuga ja üle viie aasta taas avalikul istungil, kas bitcoinidega kauplemine on käsitletav finantseerimisasutuse tegevusena või mitte, teatas advokaadibüroo Glimstedt partner Priit Lätt.

Arutelu toimus tuginedes Otto de Voogdi kaasusele ja tema esindaja, Läti sõnul seisneb juhtumi traagika selles, et virtuaalvaluutaga kauplemine on reguleerimata nii Euroopa Liidu tasandil kui ka Eestis, samas tugevdab politsei kontrolli virtuaalvaluutaga kauplemise üle, ähvardades kuni 32 000 eurose rahatrahviga või kuni viieaastase vanglakaristusega. „Rahapesu andmebüroo nõuete alusel peaks eraisik tegutsema bitcoin’ide vahendamisel kui üks suur pank,“ selgitas Lätt, kelle sõnul vajab süsteem õigusselgust.

„Selleks, et ettevõtted saaksid julgeid ideid realiseerida ja uusi ärivõimalusi kasutada, peab õigussüsteem käima ajaga kaasas,“ lisas Lätt ja näitas üles rahuolematust olukorraga, kus õigussüsteem võib töötada ettevõtja vastu.

Riigikohtu istungit juhtis tavapärase kolme kohtuniku asemel viis ja tegemist oli avaliku istungiga, mida pole viimase viie aasta jooksul toimunud. Riigikohus kaasas menetlusse ka Rahandusministeeriumi, Siseministeeriumi, Eesti Panga ning Finantsinspektsiooni.

Riigikohus teeb otsuse  6. aprillil 2016.  Seni on kaebust arutanud halduskohus ja ringkonnakohus, kes jätsid selle rahuldamata.

21. aprillil 2014 kaebas de Voogd Politsei- ja Piirivalveameti rahapesu andmebüroo kohtusse, et kaitsa oma õigusi, põhjendades, et tema veebilehel ei saa bitcoin’idega otse kaubelda ning tegemist ei ole vahendusportaaliga, vaid see võimaldab tal tegeleda oma hobiga - osta või müüa bitcoin’e kuni 500 euro ulatuses. Kaebuses on tõstatatud nii EL õiguse kui ka põhiseaduse vastasuse temaatika. De Voogd ise on tänaseks tegevuse Eestis lõpetanud ja siit lahkunud.

Bitcoin on esimene detsentraliseeritud krüptovaluuta, mis liigub otse inimeselt inimesele ning ei tee vahepeatust pangas. Bitcoin’ide väärtus on aastate jooksul läbinud suuri kõikumisi, 2010. aastal oli üks BTC väärt 0,06 USA dollarit. Hiilgeajad olid 2013. aastal, mil üks bitcoin oli väärt lausa 979,45 USA dollarit. Tänaseks on krüptovaluuta väärtus langenud 376,57 USA dollarile.

Glimstedt on üks Baltikumi juhtivaid advokaadibüroosid, kus töötab kokku üle 250 juristi-advokaadi Tallinnas, Riias, Vilniuses ja erinevates Rootsi linnades.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755