Autor: Aali Lilleorg • 12. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti IT-lahenduste ime ahvatles Saksa suurkontserni

Foto: Andras Kralla
arvato Financial Solutionsi IT-arenduskeskus otsustati avada Eestis, sest siin ellu rakendatud IT-lahendused on mujal maailmas uskumatuna tunduvad imed ja seda soosib ettevõtluskultuur, tõdeti keskuse avamisel Tallinnas.

Arvato jõudis umbes aastaga järeldusele, et Eesti on ülemaailmse haardega ettevõtte jaoks kõige õigem koht IT-arenduskeskuse avamiseks.

Ülemaailmne tegevjuht Michael Weinreich tõi välja 3 põhjust, miks valik just Eesti kasuks langes.

Esmalt rõhutas ta, et valdkonnas, kus tegeleb arvato Financial solutions on kasutatav tehnoloogia kriitilise tähtsusega ja kui tekkis küsimus, et kuhu IT-arenduskeskust looma hakata, siis üllatuslikult ruttu jõuti järeldusele, et just Eesti oleks õige koht. Kõigepealt nimetas ta innovaatilisust ja tõi näiteks, et Eesti oli esimene riik, kus kasutati e-hääletust.

Teiseks nimetas Weinreich ettevõtlikkust ja ütles, et ei tea naljalt nimetada riiki, kus oleks ametis ettevõtlusminister nagu see Eestis on. Seda asjaolu pidas ta eriti sümpaatseks ja leidis, et see on tõeline huvide kokkulangevuseks, sest arvatos töötavad ettevõtlikud inimesed.

Ja kolmas oluline põhjus oli kultuuriline sobivus. Kiidusõnu jagus tegevjuhil ka selle kohta kui lihtne ja kiire oli üksuse asutamine Eestis ja see, et otsuseni üldse jõuti aastaga on ikka väga kiire samm.  

Minister Liisa Oviir avaldas heameelt maailma mastaabis olulise ettevõtte IT-arenduskeskuse Eestis avamise üle ja tunnustas koostöölepingu sõlmimist Tallinna Tehnikaülikooliga, mis annab tudengitele võimaluse saada praktiline kogemus maailmaklassi lahenduste väljatöötamisel.

Tervitussõnu lausus ka Saksa suursaadik Eestis Christoph Eichhorn, kes meenutas seika kuidas tal tuli kohe pärast ametisse asumist möödunud aasta augustis naasta Berliini ja rääkida rohkem kui 300le ettevõtjale digitaalsete imede maast Eestist. Olles saanud tagasisidet, et seda tuleb teha loetud päevade pärast, seadis suursaadik sammud e-Estonia showruumi ja sai unustamatu kogemuse osaliseks. Imetlusväärseks nimetab Eichhorn seda, kuidas talle erilisel moel asi selgeks tehti. Kuna teemaks oli finantsteenuste lahendused, siis paluti tal näidata sakslase rahakotti. Eichorn ei olnud vastu, tõmbas selle taskust välja ja vaatas siis ise ka seda nahast valmistatud, kaartidest ja sularahast ja dokumentidest pungil asja, mida ja kaasas peab kandma. Ja kui eestlane selle kõrval saab ainult mobiiltelefoni taskust välja tõmmata, siis on kohe selge, et siin riigis on tõesti kasutusel ebatavalised lahendused. "Pole siis ime, et maailmatasemel ettevõtted otsustavad just siia tulla oma arendusi looma tulla," lausus Eichorn.

EASi juhatuse esimees Hanno Tomberg ütles, et ettevõte võiks edaspidi sihte seada veelgi kõrgemale ja mõelda, et ka arvato peakontor võiks asuda Eestis. Tomberg juhtis tähelepanu sellele, et 8. korrusel asuvasse  arvato Financial Solutionsi IT-arenduskeskusesse saabumiseks tuli mööduda esimesel korrusel asuvast arvato kõnekeskusest. 

Tomberg lisas ka, et selliste keskuste avamine Eestis annab aluse veelgi viljakama pinnase loomiseks IT tudengite ja erialade arendamiseks ning miks mitte ka finantssektoris. Selle heaks näiteks oli ka vastava koostöölepingu sõlmimine avatud arenduskeskuse ja Tallinna Tehnikaülikooli vahel, mis annab võimaluse nii õppejõududel kui tudengitel leida praktiline väljund ja teisalt ka saada praktilisest arenguvajadusest tulenevate õppimis- ja teadustööde uurimisülesandeid.

Ettevõtte teatel on plaanis kolme aasta jooksul värvata 100 IT-spetsialisti, millega tehti algust juba mõned hetked enne avamist. Koheselt oli ka esimene kandideerija juba olemas. IT-arenduskeskuse juht Agnes Makk tunnistas, et vaatamata pidulikule avamisele on töö uues keskuses juba käima lükatud, esimesed projektidki käimas klientidega Suurbitanniast, Hollandist ja Saksmaalt. 35 IT-spetsialisti on selle aasta värbamise plaan ja koostöö sõlmimisega TTÜga on soov anda omapoolne panus IT-ühiskonna arendamisse.

TTÜ prorektori Tea Varraku sõnul on vajadus IT-spetsilistidele järele suur ja just koostöös ettevõtetega on ülikoolil võimalik ette valmistada parimaid spetsialiste, kellel omakorda on võimalus peale õpingute lõpetamist asuda tööle rahvusvahelises suurettevõttes.

arvato Financial Solutions on rahvusvaheline finantsteenuste pakkuja ning osa Bertelsmann grupist. Ettevõttel on üle 7000 töötaja 22 riigis ning haldab umbes 10 000 klienti, spetsialiseerudes peamiselt jae- ja elektroonilisele kaubandusele, telekommunikatsiooni, kindlustuse, panganduse ja tervishoiu sektoritele. See teeb ettevõttest Euroopa kolmanda suurima integreeritud finantsteenuste pakkuja.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755