19. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uued netilahendused toovad ettevõtjatele trahve

Foto: Kristjan Kotkas, Advokaadibüroo COBALT vandeadvokaat
Aina kasvava populaarsusega internetikeskkonnad, mis lihtsustavad ettevõtjatel klientideni jõudmist ja klientidel pakkujate leidmist võivad kaasa tuua konkurentsiõiguslikke riske ning kopsakaid trahve, kirjutas vandeadvokaat Katri Paas-Mohando.

Äririskid ja nende turvateadlik juhtimine küberavarustes saab selgemaks kui osaled arutelus 8. märtsil toimuval Pilvekonverentsil 2016

Tutvu programmi ja esinejatega siin.

Registreerumine siin.

Soodsama hinnaga saab registreeruda veel kuni 24. veebruarini.  

 

Äripäevas avaldatud artiklis kirjeldab Paas-Mohando ühe konkreetse näite abil miks ja kui oluline on konkurentidega ühise IT-süsteemi kasutamisel endale selgeks teha keelatud ja lubatud koostöö piirid.

Hiljutine Euroopa Kohtu lahend puudutas Leedu reisibüroode ühtset broneerimissüsteemi, kus ettevõtja E-Turas saatis reisibüroodele IT-süsteemi kaudu meili, milles teatas, et süsteemist tulenevate tehniliste piirangute tõttu saab allahindlust rakendada ainult ühtselt ja vaid kuni 3%. Leedu konkurentsiamet leidis, et tegemist on kartellikeeldu rikkuva kokkuleppega ning trahvis nii E-Turast kui ka süsteemi kasutavaid reisibüroosid. Vaidlustused viisid kuni Euroopa Kohtuni, kus leiti ka, et tegemist võib tõepoolest olla kartellikeelu rikkumisega.

„Seaduse piire tuleb tunda“, soovitab Paas-Mohando ja selgitab, et konkurentsreeglite kohaselt peavad ettevõtjad tegema kõik hinnakujundust puudutavad otsused iseseisvalt. Süsteemist lähtuvate ühtsete allahindlusmäärade rakendamine ei ole lubatav.  Kohus leidis küll, et trahvi määramiseks peab olema tõendatud, et reisibürood said kätte ja lugesid E-Turase e-kirja ning mitmed reisibürood väitsid, et süsteem oli nende jaoks marginaalse tähtsusega, aga see kõik ei päästnud ettevõtjaid trahvist.

Lähemalt saab tutvuda loo asjaolude ja vandeadvokaadi soovitustega ettevõtjatele Äripäevas avaldatud loos.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755