28. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik toetab IT-spetsialistide juurdekasvu

Foto: unsplash.com
Riik investeerib tänavu IKT-valdkonna arendamiseks kokku 32,2 miljonit eurot, millega muuhulgas on plaanis koolitada 500 inimest, et tagada IT spetsialistide juurdekasv ja arendada inimese digitaalset kirjaoskust.

Majandus- ja taristuminister Kristen Michal saatis ministeeriumitele kooskõlastamiseks Eesti infoühiskonna arengukava aastate 2016-2019 rakendusplaani, mis näeb ette IKT-valdkonna arendamiseks tänavu 32,2 miljonit eurot.

Arengukava ja rakendusplaani peamised eesmärgid on IKT nutika arendamise ja kasutuselevõtu tulemusel suurendada majanduskasvu, luua enam kõrgema lisandväärtusega töökohti, tõsta rahvusvahelist konkurentsivõimet ja aidata kaasa elanike kõrgemale elukvaliteedile. „Meie nutikas riigivalitsemine ja e-lahendused on tuntud üle maailma. Peame andma lisahoogu IKT-taristule ja suurendama digitaalset kirjaoskust, et püsida tempos. Mõned nädalad tagasi läks meilt teele digitaalse kirjaoskuse arendamise tegevuskava, mille üks olulisem projekt on IT-sektori jaoks vajaliku tööjõu väljakoolitamine. Selle tulemusena saavad 3-4 kuulise koolitusega varasemalt IT-haridust mitteomavad inimesed tarkvaraarendaja baasteadmised,“ ütles Michal.

Järgnevatel aastatel on plaan toetada 14 miljoni euroga uue põlvkonna interneti baasvõrgu ehitamise lõpule viimist.  Aastatel 2016-2017 on plaanis välja ehitada 1000 kilomeetri ulatuses uut baasvõrku. Fookuses ka hariduse valdkonnas kiirele internetile ligipääs, mis võimaldaks tulevikus paremini IKT-d õppetöös rakendada ning selle tarvis on Eesti üldhariduskoolides on plaanis kohtvõrgu uuendamine ja väljaarendamine.

Olulisi jõupingutusi planeerib riik nii kõrgemate IKT-oskuste kui elanikkonna üldiste IT-oskuste arendamiseks. Toetamaks IT-spetsialistide juurdekasvu viiakse ellu ümberõppe pilootprojektid töötavate inimeste tarkvaraarendajateks koolitamiseks, kusjuures koolitada on plaanis 500 inimest. Lisaks IKT-spetsialistide järelkasvu tagamisele on fookuses elanikkonna digitaalne kirjaoskus laiemalt.

Jätkuvalt on infoühiskonna arengu suunamisel prioriteediks riigi IKT-investeeringute juhtimine. On oluline, et IKT-investeeringute planeerimisel lähtutaks avaliku sektori asutuste strateegiliste põhieesmärkide saavutamise vajadusest ning et ka avaliku sektori investeeringute planeerimisel juurduks ärilise otstarbekuse põhine lähenemine.

Kogu infoühiskonna arengukava rakendamise hinnanguline maksumus on 218,8 miljonit eurot, millest enamus rahastatakse Euroopa Liidu struktuurifondidest. Infoühiskonna arengukava on välja töötatud avaliku, era- ja vabasektori koostöös. 

Arengukava ja rakendusplaanidega on võimalik lähemalt tutvuda majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi veebilehel. 

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755