6. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti äriinglite rekordinvesteerinutest siiski ei piisa

Foto: Erik Prozes
Eesti äriinglite ühenduse EstBAN liikmed investeerisid 2015. aastal idufirmadesse rekordiliselt 6,7 miljonit eurot, mille saajatest kolmandik olid IKT valdkonna idufirmad. Tulemusi kokku võttes tunnustati parimaid liikmeid ja erasektori algatusi, sest investeeringute vajadus on suur.

EstBAN liikmed investeerisid 2015. aastal idufirmadesse ühtekokku 6,67 miljonit eurot läbi 160 investeeringu 98sse ettevõttesse. EstBANi tegevjuht Heidi Kakko sõnul olid rohkem kui kolmandik rahastatud ettevõtetest IKT-valdkonna startupid ja märkimisväärselt palju (18%) oli ka finantsteenustega seotud idufirmasid ja osakaalu poolest. „Valdav osa ehk 85% tehingutest olid sündikeeritud ehk ühiselt tehtud investeeringud,“ lisas Kakko.

Ivar Siimar, EstBANi asutajaliige ja juhatuse esimees rõhutas, et äriinglid on kogu maailmas uuendusmeelsete alustavate ettevõtete jaoks kõige olulisem kapitaliallikas. “Eesti äriinglite kogukond kasvab eelkõige entusiastlike tehnoloogiahuviliste poolest, kel on missioonitunne aidata noori innovaatilisi ettevõtteid. Kahjuks ei ole Eestis idufirma müügiga rikkaks saanud seeria-ettevõtjaid veel piisavalt, mistõttu vaatamata tehingute arvu kasvule on kapitali pakkumine ikka veel võrreldes nõudlusega väheldane.“

EstBAN valis aastatulemusi kokkuvõtval üldkoosolekul 2015. aasta äriingliks Kuido Lepiku, kes on IT-lahenduste huviline ettevõtja ning parima uustulnuka tiitli pälvis Ando Kivilaid, kes varasemalt on üles ehitanud mitmed kindlustusteenuste pakkujad. Aktiivseima äriingli tiitel läks Ari Korhonenile, kes on ka Soome äriinglite ühenduse FiBAN liige, kuid õhinapõhiselt panustamas Eesti ökosüsteemi arendamisse enam kui 20-aastase ajalooga kogemuse jagamisel. 

Siimar lisas, et äriinglite panuse kõrval on hindamatu, et Eestis on osapooli, kes omal initsiatiivil lahendavad majanduse ees seisvaid raskeid väljakutseid.

Seetõttu otsustas EstBAN lisaks esile tõsta ka kaks erasektori algatust, mis on Eesti idufirmade arengu jaoks tähendusrikkad:

kiirendi VUNK loomine Telia Eesti toetusel, et innustada ka suurettevõtetes töötavaid nutikaid spetsialiste rohkem uute ideede arendamise ja ettevõtlusega tegelema,Playtechi endise tegevjuhi Rein Lemberpuu poolt Tartusse Raekoja platsi ajaloolisesse pangamajja idufirmade koostöökeskkonna Tartu Garage48 HUB loomine, mis on koduks innovaatilistele meeskondadele ja pakub ka võrgustikku ning hädavajalike teadmiste tuge. 

EstBAN on ettevõtetesse varases arenguetapis investeerivate erainvestorite katusorganisatsioon, mille eesmärkideks on ettevõtluskeskkonna arendamine ja ingelinvesteeringute mahu suurendamine. EstBANil on tänaseks üle 100 äriinglist liikme, kes võrgustiku toel analüüsivad ja teevad ühiselt uusi investeeringuid. 

EstBANi toetajaliikmeteks on Eestis tegutsevad ettevõtted ja organisatsioonid: Nortal, Eesti Ekspress, Telia, Civitta, SmartCap, Hedman Partners, Eversheds Ots & Co, kommunikatsioonibüroo JLP, Oracle Eesti, Ernst&Young, Tehnopol ja Tallinna Ettevõtlusinkubaatorid.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755