10. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartu ülikoolis avatud laboris hakkavad asjad omavahel suhtlema

Foto: Tartu ülikool
Lähitulevikus on reaalne olukord, kus asjad omavahel suhtlevad ja inimese elu mugavamaks muudavad. Nii võib näiteks töölt koju sõites auto anda kodu küttesüsteemile teada, et võiks toas temperatuuri tõsta või külmkapp lisab ise puuduoleva toiduaine poe ostunimekirja. Asjade oskus omavahel suhelda on tehnoloogia tulevikusuund, mille arendamiseks avasid Tartu ülikool ja Telia Eesti värkvõrgu labori.

Tegemist on nii Eestis kui ka Baltimaades ainulaadse laboriga, kus on sisustatud nutikas kodu ja nutikas kontor, mida saab keskselt juhtida üle võrgu.

Laboris on kasutatud seadmete võrku, mis sisaldavad elektroonikat, tarkvara, sensoreid ja võrgu ühendust. Seadmed koguvad ja vahetavad omavahel andmeid, mis võimaldab olukorra, kus seadmed oskavad ise teatud olukorras käituda ehk olla nutikad.

Labori tehnikaga hakkavad tööle Tartu ülikooli mobiili- ja pilvearvutuste laboratooriumi teadlased. Lisaks avaneb arvutiteaduse instituudi tudengitele võimalus katsetada ja luua uusi lahendusi asjade interneti valdkonnas, et arendada tipptehnoloogia tulevikusuundi ja uusi äriideid. Värkvõrgu valdkond hõlmab mh targa keskkonnakaitse, targa tervishoiu ja targa põllumajanduse arendamist.

Tartu ülikooli arendusprorektor Erik Puura sõnas, et Tartu ülikooli jaoks on koostöö Teliaga väga tähtis ning avatav labor on parim viis selle hoogustamiseks. „Labor tugevdab ülikooli õppe- ja teadustööd, muudab õpet praktilisemaks ning võimaldab uute start-up-ettevõtete ideede testimist,“ rääkis Puura.

Telia Eesti tehnoloogiadirektor Tiit Tammiste ütles, et seni on Eestis asjade internetist ehk värkvõrgust vaid räägitud. „Nüüd aga teeme pika sammu tuleviku suunas, sest meil on olemas spetsiaalne keskkond, kus katsetada ja luua uusi asjade interneti valdkonna rakendusi. Loodetavasti on see labor kasvulavaks paljudele nutikatele ideedele ja lahendustele, mis muudavad meie elu mugavamaks, turvalisemaks ja põnevamaks.“

Pärast avamist toimus TÜ arvutiteaduse instituudis VUNK IoT (Internet of Things) Challenge, kus leiti ideelahendusi uuenduslike värkvõrgu rakendustele. Edasi luuakse ideedest prototüübid ja katsetatakse neid TÜ värkvõrgu laboris.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755