22. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlase asutatud ettevõte lihtsustab suurandmete kasutamist

Foto: Planet OS/NCEP
Tehnoloogiaettevõte Planet OS esitles oma esimest rakendusliidest, mis kergendab suurandmetega tegelevate teadlaste ja arendajate ligipääsu kolme tervet maailma hõlmava prognoosimudeli alusandmetele. Tööriistast võiks teiste seas kasu lõigata energeetika- ja põllumajandussektor ning (tark)tööstus, kirjutab ERR.

Kuigi valitsustel ja erasektoril pole kliima- ja ilmaandmete kaasamisest riskianalüüside koostamisel ja tugisüsteemide rajamisel pääsu, nõuab see tavaliselt rohkelt aega ja vaeva. Seejuures pole probleemiks mitte niivõrd andmete enda analüüs, vaid enamik ajast kulub nende otsimisele ja ettevalmistamisele. Näiteks tuleb suured andmekogud esmalt tervikuna alla laadida või kasutatakse andmete esitamiseks mujal kui teaduses harva kasutatavaid formaate.

Räniorus tegutsev ettevõte Planet OS tuli välja universaalse rakendusliidesega, mis annab ligipääsu kõigile sellesse kataloogi kantud ilma- ja kliimaandmetele ning võimaldab teha ka kitsamaid päringuid, keskendudes vaid parasjagu huvipakkuvale teabele. Platvormile loodetakse tuua ka mitmete ilma- ja kliimaandmetega tegelevate eraettevõtete andmekogud.

Esialgu saab rakendust kasutada teatud piirini tasuta.

Loe lähemalt uudist ERR Novaatorist.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755