Autor: ITuudised.ee • 29. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti hakkab e-ehitust arendama

Foto: Pixabay
Eesti ehitusettevõtjad ja riigi esindajad on koondunud digitaalehituse klastrisse, et hakata arendama e-ehitust. Järgmisel kolmel aastal investeeritakse valdkonda 600 000 eurot, millest pool tuleb ehitusettevõtetelt ja pool Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse kaudu Euroopa Regionaalarengu Fondist.

Klastri ühe algataja, arhitektuuri- ja inseneribüroo Projekt Kuubis juhi Merylin Rüütli sõnul on Eesti ehitussektor e-lahenduste puudumise tõttu ajast maha jäänud. “Arengult on e-ehitus seal, kus näiteks tervishoid oli enam kui kümnendi eest. Samas on Eestil tugeva e-riigina suurepärased eeldused saada selles vallas maailma pioneeriks,” avaldas Rüütli arvamust. “Eesti ehitusturg on täna läbipaistmatu ja palju ressursse kulutatakse asjatult. Ka ekspordipotentsiaal on ebatõhususe tõttu jäänud paljude Eesti ehitusettevõtete jaoks täiesti realiseerimata,” lisas ta.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Andrus Väärtnõu sõnul on tunnustust väärt, et ehitusvaldkonna edendamisest huvitatud osapooled on seljad kokku pannud ning klastrisse koondunud. “Eesti ehitusvaldkonnal on kahtlemata arenguruumi ja üheks võimaluseks ehitusvaldkonda edendada on tegevusala suurem digitaliseerimine. Ehitussektori maht on Eestis ligi 7% SKPst - tegu on olulise majandusharuga, mille edasine areng oleks kindlasti kiirem kui asjaajamine muutuks tõhusamaks,” sõnas Väärtnõu.

Arhitektuuri- ja inseneribüroo Novarc juhatuse esimehe Jüri Rassi sõnul aitaks e-ehituse süsteemide loomine lahendada mitmeid ehitusvaldkonnas igapäevaseid probleeme. “Eestis on väga tavaline, et ehituskulud on prognoosimatud, kõikudes projekti vältel 10-20%. See on selge ilming ehitussektori nõrkustest. Olen enam kui veendunud, et digitaliseerimisel on võimalik muuta kulud läbipaistvamaks ja ennustatavamaks nagu näitab Skandinaavia maade kogemus,” sõnas Rass. Samuti aitaks tema sõnul paremini kättesaadavad andmed vältida ehitusprotsessis erinevaid vigu.

E-ehituse projekti eesmärk on leida parimad viisid Eesti ehitusvaldkonna digitaliseerimiseks, et luua kõigile ettevõtetele turul võrdsed võimalused, muuta ehitusprojektide läbiviimine ühtseks ja kõigile läbipaistvaks ning vähendada e-lahenduste kaudu nii ehitusprojektide rahalise- ja inimressursi kui ka materjalikulu.

Digitaalehituse klaster on ehitusvaldkonna digitaliseerimiseks loodud ettevõtete ja riigisektori esindajate töörühm. E-ehituse projekti rahastavad digitaalehituse klastri kaudu Eesti ehitusettevõtted ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus Euroopa Regionaalarengu Fondist.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755