18. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Populaarne Tartu ülikooli programmeerimise e-kursus sai aasta e-kursuse tiitli

Foto: Kalev Lilleorg
Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutuse konverentsil „Fiiberoptiline haridustee“ anti möödunud nädalal aasta e-kursuse tiitel Tartu ülikooli arvutiteaduse instituudi vaba juurdepääsuga e-kursusele „Programmeerimisest maalähedaselt“. Samuti on see kursus sel aastal 31 e-kursuse kvaliteedimärgi pälvinu seas.

TULE KONVERENTSILE

IT-TÖÖJÕUKRII S

Kuidas leida parim IT-töötaja oma firmasse?

12.05 hotellis Meriton, Toompuiestee 27

Tutvu programmiga ja registreeru SIIN.

Programmeerimise kursust eest vedav TÜ informaatika lektor Eno Tõnisson sõnas, et Tartu ülikooli arvutiteaduse instituut on lisaks kõrgetasemelisele teadustööle ja üliõpilaste õpetamisele pidanud oluliseks pakkuda õppimisvõimalusi ka laiemale üldsusele.

„Eestikeelsed e-kursused on paindlikeks enesetäiendusvõimalusteks erinevas vanuses inimestele üle Eesti ja kaugemaltki. IT-teemade sage kajastamine meedias lisab huvi programmeerimise vastu, millega paljud inimesed otsesemalt kokku puutunud pole,“ rääkis Tõnisson.

Tõnissoni sõnul see kursus ei aita otseselt lahendada IT-tööjõukriisi, tegemist on ju ainult 1 EAP kursusega ja samuti ei ole kursuse läbinud valmis tööle asuma IT valdkonna ettevõtetesse. „Kursus annab esmase ülevaate programmeerimisest ja aitab silmaringi avardada, võib-olla paremini mõnda asja mõista. Päris paljud lõpetajad siiski püüavad ka programmeerimist edasi õppida, näiteks kursusel "Programmeerimise alused". Ei ole võimatu, et mõned kunagi nn IT-töötajaks hakkavad, aga selleks tuleb palju-palju rohkem õppida,“ ütles Tõnisson.

Sel aastal esitati kõrgkoolide aasta e-kursuse kandidaatideks viis 2016. aasta taotlusvoorus e-kursuse kvaliteedimärgi saanud e-kursust. Tiitlile kandideeris lisaks Tartu ülikooli MOOCile üks e-kursus Eesti lennuakadeemiast, Eesti maaülikoolist, Tallinna tehnikakõrgkoolist ning Tartu tervishoiu kõrgkoolist.

„Teistelgi nominentidel olid toredad kursused. Seekord peeti aga meie kursust aasta e-kursuse tiitli vääriliseks,“ rõõmustas Tõnisson. Maalähedane kursus pälvis e-õppe ekspertidest koosneva hindamismeeskonna sõnul tunnustuse väga heal tasemel automaatse ja isikustatud tagasiside eest. Samuti märgiti eluliste näidete ja sooja huumori kasutamist.

„Programmeerimisest maalähedaselt“ e-kursust on nüüdseks toimunud neli korda. Kokku on nendele kursustele registreerunud umbes 3600 inimest ning lõpetajaid on kokku ligikaudu 2400. Hetkel on käimas ka juba mahukam e-kursus „Programmeerimise alused“, kus osaleb 1775 inimest.

Lisaks Tõnissonile kuuluvad kursuse korraldusmeeskonda korralistest õppejõududest ka informaatika lektor Marina Lepp, informaatika didaktika assistendid Tauno Palts ja Reelika Suviste ning praegused või hiljutised tudengid Vello Vaherpuu, Kaspar Papli, Hanna-Liisa Reponen, Kaspar Hollo, Mari-Liis Jaansalu ja Merilin Säde. Hiljem on liitunud Kristine Leetberg, Kadi Rõmmel, Helena Talimaa ja Mari Liis Velner. Aidanud on veel paljud teisedki.

Tartu ülikool on alates 2009. aastast saanud kokku kuus aasta e-kursuse tiitlit.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755