21. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ain Aaviksoo: Sotsiaalkaitse uues infosüsteemis piisab nupule vajutamisest

Foto: Meeli Küttim
Sotsiaalministeeriumi, Töötukassa ja Sotsiaalkindlustusameti esindajad andsid 20. aprillil Riigikogu sotsiaalkomisjonile ülevaate töövõimereformi rakendumiseks vajalike infotehnoloogiliste lahenduste valmimisest ning kinnitasid, et arendused kulgevad plaanipäraselt..

„Nii töövõimereformi rakendumise kui ka Sotsiaalkindlustusameti töö seisukohast on ülioluline, et õigusselgus oleks tagatud enne jaanipäeva,“ selgitas e-teenuste ja innovatsiooni asekantsler Ain Aaviksoo. „Seega on ka Riigikogul oluline roll 1. jaanuariks valmistumisel läbi perehüvitiste seaduse menetlemise, millest üle 80 paragrahvi on seotud töövõimereformiga.“

Töövõimereformi rakendumise juures on oluline osa sotsiaalkindlustuse uuel infosüsteemil SKAIS2, mis võetakse Aaviksoo kinnitusel kasutusele etappide kaupa. Esimeses etapis rakenduvad pensionide maksmise ja töövõimereformiga seotud lahendused.

„Vajalikud IT-arendused on praegu graafikus. Võtame uued lahendused kasutusele etappide kaupa, et üleminek oleks võimalikult sujuv ja tehniliste tõrgete korral oleks inimestele tagatud teenuste osutamine,“ ütles Aaviksoo. „Tehnilisi probleeme esineb alguses ikka ja see on normaalne osa nii keerukate süsteemide käivitamise juures. Eesmärk on, et kõik teenused toimivad ning inimesed neid tõrkeid kogema ei peaks.“

Need muudatused, mida sotsiaalkindlustuse uues infosüsteemis jaanuaris koheselt ei rakendata, on Sotsiaalkindlustusameti esindajate kinnitusel kavas lahendada töökorralduslike muudatustega.

Uue infosüsteemiga on seotud ligi 80 erinevat sotsiaalkindlustusameti komponenti. Ristkasutuses on palju erinevaid andmeid. Ainuüksi töövõime toetuse väljamaksmiseks vajab süsteem andmeid 18 erinevast andmebaasist.

SKAIS2 on sotsiaalkaitse uus infosüsteem, millega on seotud kõik pensionid, pere- ja puudetoetused ning andmevahetus erinevate riigiasutuste vahel. Infosüsteemi täielikul rakendumisel pakutakse inimestele ka mugavaid iseteenindusvõimalusi: näiteks tekib lapsevanemal 2017. aasta kevadel võimalus väga lihtsasti näha infosüsteemis kõiki talle kehtivaid toetusvõimalusi ning perehüvitiste taotlemiseks piisab nupule vajutamisest.

Riigikogu sotsiaalkomisjonile andsid ülevaate sotsiaalministeeriumi e-teenuste ja innovatsiooni asekantsler Ain Aaviksoo, info- ja kommunikatsioonitehnoloogia osakonna juhataja Margus Auväärt, Töötukassa juhatuse esimees Meelis Paavel ja infosüsteemide osakonna juhataja Meelis Kerbo, Sotsiaalkindlustusameti sotsiaalteenuste juht Liis Sild ning ekspertiisi ja sotsiaaltoetuste juht Merlin Murumets. 

Üleminek uuele infosüsteemile läheb maksma 7 miljonit eurot, millest 4 miljonit moodustavad riigieelarvelised vahendid ja 3 miljonit Euroopa Liidu struktuurivahendid.

TULE KONVERENTSILE

IT-TÖÖJÕUKRII S

Kuidas leida parim IT-töötaja oma firmasse?

 12.05 hotellis Meriton, Toompuiestee 27

Tutvu programmiga ja registreeru SIIN.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755