26. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nortal investeerib X-tee komponendi edasiarendusse

Foto: Erakogu
Seoses X-tee üleminekuga uuele versioonile on Nortal otsustanud teha investeeringu X-tee teenuste loomist ja kasutamist lihtsustava vabavaralise teegi J-road edasiarendusse, et tagada selle jätkuv toimimine ka pärast versiooniuuendust. Nortal plaanib arenduse lõpule viia maikuus.

IT-TÖÖJÕUKRIIS!

Vaata, kes on juba osalejana kirjas SIIT

Oma ala tipud räägivad sel konverentsil teemal, kuidas leida parim IT-töötaja oma firmasse?

Anneli Heinsoo teeb ettepanekuid, kuidas laiendada Eesti IT tööjõuturgu. Tieto juhina annab ta 3 soovitust, mida iga ettevõte saab ise ära teha.

Agur Jõgi Bigbankist analüüsib, kuidas kohaliku IT-töötaja ootused ja rahvusvahelised oskused kooskõlla viia.

Mart Ambur Kühne + NagelistTiit Paananen PipedrivestRaul Ennus Helmesest ja Jüri Saarma Nortalist otsivad kastist väljas lahendusi üle IT valdkonna tööjõuprobleemile.

Tutvu kõikide esinejatega SIIN

Konverents toimub 12.05 hotellis Meriton, Toompuiestee 27, Tallinn

SOOVIN OSALEDA!

Nortali tarkvaraarenduse valdkonna juhi Priit Liivaku sõnul on J-road Nortali poolt aastate eest loodud X-tee täiendav komponent ning arendajatele suunatud vahend, mis lihtsustab X-tee teenuste pakkumist ja nende tarbimist. „J-road teegis on tugi enam kui 35 registriga suhtlemiseks ning see on kasutusel suures osas Eesti e-riigi lahendustest. Kuna seoses X-tee turvaserveri üleminekuga uuele versioonile on tekkinud vajadus ka J-road teeki täiendada, oleme otsustanud teha selle investeeringu vabavara edasiarendusse, et infovahetus üle X-tee J-road’iga toimiks ka pärast versiooniuuendust,“ lisas Liivak.

„J-road on X-tee komponent, mida saab kasutada kõikides üle X-tee suhtlevates lahendustes ning see võimaldab Eesti andmekogusid oluliselt lihtsamalt kasutada. Seda võib võrrelda tüüplepinguga – iga kord võib tööd otsast alustada, aga kui läbiproovitud, testitud ning end tõestanud mall on ees, siis on efektiivne kasutada seda. J-road kogub kokku erinevate teenuste tarbimise ja pakkumisega seotud ühisosa ja pakub arendajale võimaluse täita vajalikud lüngad. See tõstab arenduse kiirust ja kvaliteeti. J-road lahendab ära ka erinevad kitsaskohad ja aitab vältida tüüpvigu,“ ütles Liivak.

Edasiarendus on täna vajalik, kuna uues X-tee turvaserveri versioonis muutuvad nii vahetatavate sõnumite struktuur kui ka meetodid, kuidas turvaserverid infot edastavad. „Kui meie poolt on kood uuendatud, siis kasutajal piisab oma süsteemides vaid versiooni uuendamisest ning vastavate teenuste testimisest,“ lisas Liivak.

X-tee on infosüsteemide andmevahetuskiht, mis võimaldab andmekogudel ja registritel omavahel turvaliselt suhelda. Üleminek X-tee versioonile 6 algas 2015. aasta lõpus ja on plaanis lõpetada 2017. aasta keskpaigaks. X-tee eesmärk on info tervikluse tagamine organisatsioonidevahelises infovahetuses. Versiooniuuenduse eesmärk on muuta X-tee senist turvaskeemi ja lahendada X-teel vahendatavate sõnumite terviklikkuse tagamine ning vabaneda X-tee turvalisuse säilitamiseks pärandvarast. Rohkem informatsiooni: https://www.ria.ee/ee/uleminek-x-tee-versioonile-6.html.

Nortal on rahvusvaheline tarkvara- ning ärikonsultatsioonide ettevõte, mis keskendub järgnevatele ärivaldkodadele: e-valitsemine, tervishoid, telekommunikatsioon, tootmine ja logistika. Ettevõtte käive 2015. aastal oli 45 miljonit eurot. Nortal teostab projekte ligi kahekümnes riigis ja ettevõte annab tööd 550 spetsialistile, kes viivad ellu ärikriitilisi ning suure ühiskondliku mõjuga projekte Euroopas, Lähis-Idas ning Aafrikas. Nortal on hinnatud tööandja kõikidel sihtturgudel ning võitnud Eestis töötaja- ja peresõbralikuma ettevõtte konkursi kolmel korral – 2008. , 2010. ja 2014. aastal.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755