18. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtjad tõdesid, et sallivuse teema vajab rohkem tähelepanu

Foto: Andras Kralla
17. mail Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumis toimunud ühisseminaril “The Business case for Diversity” tõdesid osalejad, et sallivust ühiskonnas saab suurendada ühiselt tegutsedes, eeskuju näidates ning vaatamata hoiakutele jätkuvalt värvates tööle välismaalasi, kes aitavad luua uusi töökohti ja maksta kinni meie vananeva ühiskonna pensioneid.

Ettevõtlusminister Liisa Oviir ütles, et tal on väga kahju kuulda, et välisriikide kaubanduskojad tajuvad võõraviha ja rassismi mõju igapäevaselt. "Kaubanduskojad on teinud tänuväärset tööd Eestile positiivse kuvandi loomisel, mis olukorra jätkudes võib kahjustatud saada ja lõpptulemusena vähendada nii investorite kui talentide huvi Eesti vastu," tõdes minister.

Ta lisas, et meil kõigil tuleb mõelda, kuidas ja mida saame teha, et võõraviha vähendada ning muuta mitmekesisus ettevõtluses tavapäraseks normaalsuseks.

Estonia klaverivabriku juht Indrek Laul märkis, et väga palju saab ära teha ettevõtte juhtkond muutes töökeskkonna selliseks, kus kõigil inimestel on hea töötada. "Kui inimesed tunnevad, et neist hoolitakse ja neid märgatakse, siis tekitab see töökeskkonna, kus on hea tööd teha," märkis Laul. Ta avaldas lootust, et ettevõtted, kelle jaoks mitmekesisus on oluline, sealhulgas erivajadustega ja eakamate inimeste kaasamine, ütleksid seda kõva häälega välja ja julgeksid näidata eeskuju.

Jobbaticali juht Karoli Hindriks jagas oma kogemust moslemiriigis Malaisias ja USAs töötamisest, kus ta ei tundud kordagi, et teda oleks rahvuse tõttu teistest kehvemini koheldud. “Olen mõelnud, et kõigil inimestel võiks olla võimalus saada kogemus välismaal töötamisest, siis oleksime ka ise mõistvamad teiste suhtes," ütles Hindriks. Ka tema oli seda meelt, et nii riik kui ettevõtjad peaksid olema proaktiivsemad mitmekesisuse teemade käsitlemisel. 

Vestlusringis osalenud Ameerika ettevõtja Yahya Basha tõi välja, et üldiselt on nii töötajatel kui klientidel komme kohe kõva häälega välja öelda, kui neile midagi ei meeldi ning just seetõttu on tema otsustanud investeerida mitmekesisusse. "Kui me oleme töötajate ja klientide suhtes hoolivad, mõjub see hästi ka ärile," ütles Basha. Ta lisas, et kindlasti on oluline ka see, et riiklikud arvamusliidrid näitaksid eeskuju ning teeksid mitmekesisuse toetuseks avalikke väljaütlemisi.

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium koostöös USA saatkonna ning Ameerika kaubanduskojaga korraldasid 17.mail ühisseminari „The Business case for Diversity“, kus paneeldiskussioonis arutlesid Eesti tippjuhid sallivuse ja tolerantsuse teemadel. Mitmekesisuse teemal arutlesid Estonia klaverivabriku omanik ja juht Indrek Laul ning Jobbaticali juht Karoli Hindriks, lisaks jagas oma kogemust Süüria päritolu Ameerika ettevõtja Yahya Basha, kes on oma ettevõttesse värvanud sadu põgenikke ja immigrante.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755