Autor: ITuudised.ee • 26. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti tehnoloogiasektorilt oodatakse lahendust HIV-positiivsete inimeste heaolu tõstmiseks

Foto: Pixabay
Eesti tervisetehnoloogia klaster Connected Health ja GlaxoSmithKline Eesti hakkavad ellu viima projekti HIVdigital. Projekti eesmärk on anda hoogu digilahenduste väljatöötamisele, mis lihtsustaksid HIV+ inimeste ligipääsu arstiabile ja aitaksid kaasa nende ravisoostumusele. Projekti rahastab ViiV Healthcare ja toetust on avaldanud Sotsiaalministeerium.

ViiV Healthcare on üleilmne HIV-le keskendunud ettevõte, mis hindas Eesti projekti kõige paremaks ja eraldas suure summa raha, et saaksime Eesti tehnoloogiasektorit kaasates arendada HIV probleemidele innovatiivseid lahendusi,“ ütles GlaxoSmithKline Eesti OÜ esindaja Toomas Pruunsild. „Järgmiseks suveks, projekti lõpuks, ootame tulemusena vähemalt ühte uuenduslikku lahendust, mis tõesti aitab kaasa HIV+ patsiendi elukvaliteedi tõstmisele – näiteks lihtsustab ligipääsu arstiabile või tõstab ravisoostumust. Mis see täpselt on, selgub koostöös kõikide osapooltega, seejuures on võtmetähtsustega just HIV+ inimeste enda soovid ja vajadused.“

„Loodame, et väljapandud 100 000 euro suurune auhinnafond parimate lahenduste testimiseks ja väljaarendamiseks koos võimalusega saada arendusprotsessis igakülgset ekspertnõu toob juuni keskel väljakuulutatavale ideekonkursile rohkesti asjalikke osalejaid,” sõnas Teaduspargi Tehnopol poolt eestveetava Connected Health klastri innovatsioonivaldkonna juht Kitty Kubo.

Selleks, et loodavad digilahendused HIV+ patsientide ja nendega vahetult tegelevate tervishoiu- jt spetsialistide tegelikele vajadustele vastaksid, koostavad HIV valdkonna osapooled mai viimastel päevadel toimuvas strateegilise disaini töötoas ideekonkursile probleemipüstituse.

„Oleme kokku kutsunud kõik HIV valdkonna osapooled – arstid, õed, nõustajad, sotsiaaltöötajad, patsiendid, ametnikud jt – et üheskoos selgitada välja just need probleemid patsiendi teenuste teekonnal, mida oleks võimalik digilahenduste kaudu leevendada. HIV teema vajab kompleksset lähenemist, sest süsteemis on erinevaid osasid, mis tervikuna koos peavad toimima, väga palju. Strateegilise disaini kasutamine võimaldab seda suurt pilti näha ja läheneda probleemistikule just HIV+ inimese vaatenurgast,“ selgitas Kitty Kubo.

Projektile toetust avaldanud Sotsiaalministeeriumi e-teenuste ja innovatsiooni asekantsler Ain Aaviksoo sõnul on HIV teema Vabariigi Valitsuse prioriteet ja innovatsioonialane koostöö erasektoriga on igati tervitatav. „Head ideed ei sünni ainult riigi peas. Liigume kiiremini edasi era- ja avaliku sektori koostöös. Peame looma keskkonna, et head ideed teoks saaks ja HIVdigital on hea näide, kuidas seda teha,” lisas Ain Aaviksoo.

Projekti HIVdigital rahastatakse programmist Positive Partnerships, mille on ellu kutsunud ViiV Healthcare (https://www.viivhealthcare.com/) – globaalne ettevõte, mille eesmärk on HIV+ inimeste elukvaliteedi parandamine. Programmi eesmärk on suunata ressursse efektiivsemate lahenduste väljatöötamisse ja HIV+ patsientidele mõeldud teenuste arendamisele. Kokku esitasid programmikonkursile oma ideid 22 riiki üle maailma ning Eesti koos Itaalia, Hispaania, UK, Kanada ja Brasiiliaga osutusid valituks. Eesti projekt HIV Digital hinnati kõikide osalenute seas parimaks.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755