Autor: ITuudised.ee • 31. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kurdistani kohtute infosüsteem valmis Eesti ettevõtete koostöös

Foto: Pixabay
Iraagis Kurdistani regioonis avatakse 4. juunil pidulikult Eesti tarkvaraarendusettevõtete loodud kohtute infosüsteem.

Iraagi Kurdistani regionaalvalitsuse Sulaymaniyah kubermangu kohus kuulutas 2014. aastal välja hanke kohtuinfosüsteemi loomiseks. Hanke võitis Eesti IT firma Aktors, kes sõlmis süsteemi arenduslepingu 2014. aasta oktoobris. Lepingu täitmiseks kaasati mitmeid Eesti ja kohalikke alltöövõtjaid. Suuremad nendest on Net Group, Võrguvara, Primend ja Meco. Appi tuli ka Registrite ja Infosüsteemide Keskus, kus on kasutusel Eestis toimiv analoogne infosüsteem. 

2 miljoni elanikuga Sulaymaniyah kubermangu kohus sisaldab kõiki tavalisi kohtutüüpe alates tsiviilkohtutest lõpetades kriminaal ja apellatsioonikohtutega. Kokku on selles kohtus 31 individuaalset kohust ja inimesi töötab seal 450. Infosüsteemi loomise eesmärgiks oli seni paberil töötava kohtusüsteemi muutmine digitaalseks kõikides nendes kohtutüüpides.

Esimene tsiviilkohus läks uuele loodavale süsteemile üle juba 2015. aasta aprillis. Tänaseks on sellega liitunud kõik kohtutüübid. Süsteemiga on liidestatud ka prokuratuur ja politsei. 

Projekti käigus ehitasid Eesti firmad välja kogu vajamineva taristu alates serveriruumidest ja kaabeldusest kuni tarkvarani välja. Samuti koolitati süsteemi kasutajaid ja aidati lahendust juurutada. Tehniline tugi jätkub veel kolm aastat pärast süsteemi üleandmist. 

Eesti firma Aktors koos alltöövõtjatega, andis mai lõpus süsteemi tellijale üle ning tellija on selle vastu võtnud. Süsteemi pidulik avamine toimub Iraagis 4. juunil, kus osalevad Kurdistani regionaalvalitsuse juhtivad poliitikud, Kurdistani ülemkohtu juhid ja Sulaymaniyah kubermangu esindajad.

Projekt on väga tähtis verstapost Eesti ja Kurdistani regionaalvalitsuse koostöös ja avab uksed uutele võimalustele selles regioonis. See projekt oli üks esimesi tõsiseltvõetavaid infosüsteeme antud regioonis ja Eesti edu e-valitsemise lahenduste vallas on selles piirkonnas hästi teada. Kurdistani Ülemkohus jälgib antud projekti kulgu Sulaymaniyah kohtus ja selle edukal rakendumisel kavatsetakse süsteemi laiendada ka teistesse regiooni kubermangudesse. 

Kurdistani regioon on täna silmitsi väga tõsiste väljakutsetega alates vajadusest kaitsta regiooni ISIS’e eest ja lõpetades riiki tabanud majanduslangusega. Siiski panustab Kurdistani regionaalvalitsus täna tulevikku ja on asunud looma kaasaegseid tulevikulahendusi. Eesti on regioonis eeskujuks ja väljakutse, mis Eesti firmale esitati, on selle projekti kaudu näidanud, et Eesti firmasid saab usaldada.

Foto: Aktors
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755