3. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Norra-Eesti keskkonnasõbraliku innovatsiooni programm tugevdab kahe riigi majanduskoostööd veelgi suuremas mahus

Foto: Kuvatõmmis
Täna Green IT seminaril pidulikult lõpetatud Eesti-Norra keskkonnasõbraliku innovatsiooni programmi seminaril tõdeti, et koostöö on andnud suurepärase võimaluse ühendada Eesti infotehnoloogilised ja Norra keskkonnatehnoloogilised kogemused ning elavdada kahe riigi majanduskoostööd. Selle tõenduseks on uue programmiperioodi ligi 6 korda suurem toetuse maht Norra Kuningriigi poolt.

Norra suursaadik Dagfinn Sørli sõnul on keskkonnasõbraliku innovatsiooni programm osutunud väga edukaks koostööplatvormiks Eesti ja Norra ettevõtete vahel.

"Lõppenud 15 projekti on loonud mitmeid kasulikke uusi lahendusi energia, e-tervishoiu, tootmise ja transpordi valdkonnas," rõhutas suursaadik. "Aga need on olnud ka tõukelauaks veelgi suurematele ühistele ettevõtmistele ja laiaulatuslikule infovahetusele Eesti ja Norra tehnoloogiaringkondade vahel," lisas suursaadik.

Ettevõtlusminister Liisa Oviir ütles, et tuleviku eduks on innovatsioon kõikides valdkondades äärmiselt oluline.

„Oleme Eestis astunud mitmeid samme, et oma ettevõtjaid ja teadusasutusi rohkem koostööle motiveerida, et tulevikus oluliselt rohkem innovaatilisi lahendusi ja tooteid arendada. IT valdkonnas suudame juba palju, kuid teised valdkonnad on sama olulised. Eesti ekspordi jaoks on just innovatsioon see, mis toob meie toodetele kõrge lisandväärtuse, et maailmaturul edukalt teistega konkureerida,“ ütles Oviir.

ICT Weeki raames toimuval Green IT lõpuseminaril tutvustati Norra ja Eesti koostöös valminud keskkonnasäästlikke IT-lahendusi. Teiste hulgas esitleti T grupp AS ühistransporditeenuste ostu-müügi keskkonda, Elering AS loodud Estfeed andmeportaali, mille abiga saavad nii organisatsioonid kui ka eraisikud korraldada oma energiatarbimist tõhusamalt, ja Skeleton Technologies OÜ lahendust, mis tõstab veelgi superkondensaatorite tõhusust ja töökindlust. Seminari fookuses oli partnerlus Eesti ja Norra vahel, samuti räägiti IT-äri finantseerimisvõimalustest. Päeva peaesinejaks oli üks IT-sektori säravamaid liidreid, Innovation Norway juht Anita Krohn Traaseth.

Norra keskkonnasõbraliku innovatsiooni programm käivitus 2013. aastal. Programmiga toetati IT-lahendusi e-tervise, transpordi ja logistika, tööstuse ja kaubanduse ning energia valdkondades. Programmi aitas ellu viia Norra riiklik ettevõtluse edendaja Innovation Norway ning projektidesse kaasati partnereid Norrast.

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi algatatud ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse rakendatud programmi kogumaht on 7 mln eurot, millest Norra Kuningriigi toetus on 6 mln eurot.

Avatud on uue Norra programmiperioodi 2014-2021 läbirääkimised. Kokku eraldatakse uue perioodi raames Eestile 35,7 miljonit eurot.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755