3. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suur au: Nortali loodud Omaani ettevõtlusportaal sai GER.co reitingus maksimumpunktid ja on maailma parimate seas

Foto: Kuvatõmmis
Global Enterprise Registration (GER.co) reiting hindas Nortali loodud Omaani ettevõtlusportaali „Invest Easy“ maksimumpunktidega ning nimetas selle üheks viiest maailma parimast G2B (government to business) lahendusest. Sama tunnustuse pälvis ka Eesti ettevõtjaportaal.

Nortali Lähis-Ida piirkonna juhi Peeter Smitti sõnul on GER.co reitingu tunnustus Nortali jaoks suur au. „Vaid viis riiki suutsid kätte saada maksimaalsed 10 punkti, nende seas Eesti, keda oleme harjunud nägema ühe liidrina IT-lahenduste ja innovatsiooni vallas. Nüüd pakub Omaan samal tasemel teenust ning näiteks ettevõtte registreerimise kiirus isegi ületab Eestit – kui Omaani „Invest Easy“ portaali vahendusel uue ettevõtte registreerimise rekordkiiruseks on 1 minut ja 50 sekundit, siis Eestis on rekord minu andmetel 18 minutit. Igal juhul on mõlemad riigid maailmas oma ettevõtlusportaalidega nüüd ametlikult eesrinnas,“ rääkis Smitt.

Mida tähendavad maksimumpunktid?

„Meile avaldasid tohutult muljet Omaani võimude juhitud arengud kasutajakesksema riigijuhtimise suunal,“ ütles ÜRO kaubandus- ja arengukonverentsi (UNCTAD) ase-peasekretär Joakim Reiter. Omaani õnnitles esiviisikusse jõudmise eest ka USA delegaat UNCTAD-i juures, Daniel Carl.

14 riigiasutuse 66 teenust

Omaani infotehnoloogia haldusasutuse direktor dr. Salim Al Ruzaiq märkis, et „Invest Easy“ süsteem kuulub Omani valitsuse üleminekuprogrammi. „Praeguseks on veebis kättesaadavad 14 riigiasutuse poolt pakutavad 66 teenust. Väljakutse seisnebki omaette isolatsioonis töötama harjunud riigiasutuste vahel koostöö loomises ning ühiste teenuste pakkumises, nii et kasutajatel tekiks tunne, et nad ajavad asju ainult ühe valitsusasutusega. Peamine takistus on mõtteviis,“ rääkis dr. Al Ruzaiqi.

Invest Easy portaal saanud veel mitmeid tunnustusi

Nortali loodud Omaani ettevõtjaportaal on pälvinud veelgi rahvusvahelist tunnustust – hiljutisel WSIS auhindade üleandmisel sai „Invest Easy“ teise koha äri ja kaubanduse kategoorias, kusjuures hinnati IKT-lahenduste kõrget sotsiaalset mõju, mis toetab ja optimeerib äriprotsesse. Samuti on „Invest Easy“ viimase kuue kuu jooksul võitnud kaks regioonis olulist prestiižset auhinda – GCC eGovernment Award parima e-riigi teenuse eest ärisektoris ja Al-Roya Economic Awardsi parima riigisektori e-teenuse eest.

„Invest Easy“ portaal on loodud Omaani majandus- ja tööstusministeeriumi (MoCI) ning infotehnoloogia haldusasutuse (ITA) tellimusel. Portaali selgrooks on Omaani riiklik äriregister. Portaal teeb ettevõtjatele e-teenusena kättesaadavaks valdava enamuse nn letiteenustest – ettevõtete asutamine, ettevõtte andmete muutmine, litsentsitingimustega tutvumine ja digitaalse litsentseerimistaotluse saatmine, majandusaruande koostamine, ettevõtte lõpetamine ja mitmed teised vajalikud teenused. Kokku koondab Invest Easy praegu enda alla 66 erinevat e-teenust.

Ettevõtluskeskkonnale oluline mõju

„Invest Easy“ portaal on avaldanud Omaani ettevõtluskeskkonnale olulist mõju. Kui 2014. aastal registreeriti Omaanis kokku 19 228 juriidilist isikut, siis 2015. aastal juba 26 699. Käesoleval aastal on ainuüksi esimese nelja kuuga laekunud juba 13 640 uut avaldust. „Invest Easy“ portaali kaudu ettevõtte asutamine on kiirelt populaarsust kogumas, tänavu aprillis registreeriti Omaanis juba 30% uutest firmadest elektrooniliselt.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755