3. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TÜ arvutiteadlaste uus labor uurib aju käitumist uutes situatsioonides

Foto: Pixabay
Tartu ülikooli uus arvutigraafika ja virtuaalreaalsuse labor pakub arvutiteadlastele ja üliõpilastele tipptasemel riistvara erinevate arvutigraafika ja neuroteadusega seonduvate uurimisprojektide teostamiseks. Näiteks luuakse laboris reaalsusest võimalikult erinevaid keskkondi, et uurida, kuidas inimaju tavapärasest erinevas situatsioonis käitub.

Laboris on käepärast mitmed kaubanduses saadaolevad tipptasemel virtuaalreaalsuse prillid ning lisaseadmed, mida saab kasutada inimaju töömehhanismide uurimiseks nii kohapeal kui ka inimeste kodudes.

Laboris tegutsevate teadlaste käsutuses on valdkonna uus laiatarbe tehnoloogia. Olemas on Oculus Rifti uued virtuaalreaalsusprillid, mis on nii ergonoomilised, et nende olemasolu peas võib unustada.

Samuti saab katsetada aprillis turule tulnud HTC Vive virtuaalreaalsusprille. Nende eripära on võimalus ringi jalutada oluliselt suuremal alal ning suhelda keskkonnaga läbi spetsiaalsete kontrollerpultide. „See annab võimaluse suhestuda virtuaalse maailmaga nii loomulikult, kui see hetkel üldse võimalik on. Seda kõike veavad võimsad arvutid, mis lubavad teha laboris ka suuremat arvutusvõimsust vajavaid arvutigraafika projekte,“ tõdes labori üks eesvedajatest Madis Vasser.

Vasser rääkis, et hetkel on virtuaalreaalsuse veduriks valdavalt meelelahutus: „Antud tehnoloogia võimaldab aga luua kõikmõeldavaid virtuaalseid stsenaariume. Seega meie uurime ühest küljest teoreetilisi teadusprobleeme ning teisalt ka juba võimalikke praktilisi rakendusi.“

TÜ arvutigraafika spetsialist Raimond-Hendrik Tunnel avaldas lootust, et tulevikus teevad üliõpilased labori juures lõputöid, mis uurivad, millised seosed virtuaalreaalsuses on kogemuse saamiseks head ja mis mitte.

Laboris tehtava teadustöö üheks väljundiks on luua reaalsusest võimalikult erinevaid keskkondi ning uurida seal, kuidas inimaju käitub tavapärasest erinevas situatsioonis: näiteks olukordades, kus gravitatsioon toimib uudsel viisil, stabiilsed objektid muutuvad ebastabiilseks jms. „Sel moel kogume uusi teadmisi ka aju igapäevase toimimise kohta ning vastame ehk küsimustele, kuidas teatud häirega ajud võiksid töötada teisiti,“ seletas Vasser.

Lisaks laboris toimuvatele katsetele proovivad teadlased tulevikus rakendada ka crowdsource'i meetodeid, et huvilised kodudes, kel sarnane tehnoloogia olemas, saaksid katsetes kaasa lüüa.

Labor avati TÜ arvutiteaduse instituudis Paabeli õppehoones.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755