7. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Starman ja Nokia alustavad koostööd 10Gbps võimekusega võrgu ehitamiseks Eestis

Foto: Andres Raudjalg
Eesti telekommunikatsioonifirma Starman ja Nokia alustavad koostööd Euroopas uudse 10Gbps võrgulahenduse ehk nn 10G EPON fiiberoptilise võrgu ehitamiseks. Suvekuudel tehakse uue tehnoloogia labori- ja kliendikatsetused ning lõplik otsus tehnoloogia kasutuselevõtu osas tehakse aasta lõpus.

Starmani tehnoloogiadirektori Jaanus Erlemanni sõnul on Starmani eesmärk pakkuda klientidele just neile vajalikke ja sobivaid kaasaegseid teenuseid täna, homme ja kaugemas tulevikus. "Viimastel aastatel on internetitarbimine kasvanud kordades – seda veab tehnoloogia areng ning vajadus kasutada kodudes korraga mitut erinevat internetiühendusega seadet. Kasvab ka asjade interneti levik. Internet kolib ka kodutehnikasse, mitte pelgalt nutiseadmetesse. Interneti tarbimismahtude kasvu teenindamiseks valisime kuni 10Gbps kiirust võimaldava 10G EPON tehnoloogia," ütles Erlemann.

Nokia Fixed Networks äriüksuse juht Federico Guillēn märkis, et telekommunikatsiooniettevõtted jälgivad kõikjal maailmas oma äritegevust planeerides kiireid muutuseid tarbijakäitumises ja kasutajakogemuse tagasisidet ning tänane trend näitab selgelt andmesidemahtude märgatavat kasvu. “Nokia uue põlvkonna fiiberoptilised lahendused on suunatud andmesidekiiruse viimisele uuele tasemele, mis omakorda võimaldab telekomioperaatoril arendada täiesti uut kvaliteeti pakkuvaid teenuseid,” lisas Guillēn.

Starmani tehnoloogiadirektori sõnul valiti partneriks Nokia, sest tegemist ei ole pelgalt riistvara tarnijaga vaid toob Eestisse täislahenduse, investeerides projekti oma tippspetsialistide teadmisi ja aega. “Investeeringuid klientidele interneti koju viimiseks tuleb teha kaugemale tulevikku vaadates.  Täna tuleb valida tehnoloogia, mis võimaldab pakkuda klientidele  sümmeetrilist ühendust üle 1Gbps. Otsustasime jätta mõned tehnoloogiad vahele ning võtta koht sisse uues high speed 10G võimekusega rongis," lisas ta.

AS Starman on Eesti üks juhtivaid telekommunikatsioonifirmasid, mille teenuseid kasutab iga kolmas Eesti kodu. Ettevõte pakub fiiberoptilise võrgu baasil televisiooni-, interneti- ja telefoniteenuseid ning edastab telepilti ka maapealse leviga digitelevisiooni ZUUMtv vahendusel, mis on kättesaadav 90% Eesti territooriumil. 1992. aastal tegevust alustanud Starman annab tööd 330-le inimesele. 

Starman Gruppi kuuluvad AS Starman Eestis ja UAB Cgates Leedus. Starmani ja Cgates’i müügitulu ulatus 2015. aastal kokku 55,6 miljoni euroni ja ettevõtete maksude ja kulumieelne ärikasum (EBITDA) oli samal ajal 25,6 miljonit eurot. Ettevõtete fiiberoptiline kaabelvõrk jõuab Baltikumis kokku rohkem kui 721 000 koduni.

Fotol on vasakult paremale Starmani tehnoloogiadirektor Jaanus Erlemann, Starmani juhatuse esimees Aivo Adamson, Starmani võrguarendusjuht Konstantin Hasselbach ning Nokia Networksi MSO-lahenduste ekspert Arkin Aydin.
Foto: Andres Raudjalg
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755