Autor: ITuudised.ee • 12. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

NATO investeerib Eesti küberharjutusväljaku arendamisse

Foto: Pixabay
NATO kõrgeim otsustusorgan Põhja-Atlandi Nõukogu kiitis reedel heaks võimepaketi, millega investeeritakse Eestis asuvasse küberkaitse harjutusväljaku arendamisse.

Investeering tõstab oluliselt küberharjutusväljaku tehnilist võimekust ning suutlikust küberõppusteks vajalike keskkondade simuleerimiseks ning automatiseerimiseks. Lisaks võimaldab NATO investeering suurendada korraga õppustel osalevate meeskondade arvu ning parandab võimalusi mitme erineva õppuse samaaegseks korraldamiseks.

Kaitseminister Hannes Hanso ütles, et Eesti on viimastel aastatel olnud NATO-s küberkaitse teemade jõuline eestkõneleja, samuti oleme tugevalt panustanud NATO küberkaitse õppuste ning väljaõppe arengusse.

„2007. aastal oli Eesti esimene riik maailmas, mis sattus Venemaa riikliku küberrünnaku alla. Meil on ütlus, et mis ei tapa, teeb tugevaks - see kehtib selgelt ka kübervaldkonna kohta,“ ütles Hanso. „Küberist on saanud selgelt Eesti nišivõimekus ja rahvusvaheliselt tunnustatud tugevus. Otsus NATO täiendavast toetusest meie küberkaitse arendamisse on järjekordseks märgiks usaldusest ning Eesti kõrgest küberkaitse tasemest.“

„Küberkaitse on valdkond, kus riigi suurus ei ole otsustava tähtsusega, ka väike riik võib selles vallas olla võrdne suurriikide kõrval. Eesti on NATOs üks juhtivaid küberkaitse valdkonna edendajaid ning läbi selle märgilise NATO investeeringu tugevdame oma nähtavust ja tugevust selles valdkonnas veelgi,“ ütles Hanso.  

Eesti küberkaitse väljakust NATO Cyber Range

Eesti arendab küberkaitse harjutusväljakut alates 2011 aastast, NATO tippkohtumisel Walesis 2014. aastal võeti vastu otsus arendada Eesti küberharjutusväljakust välja NATO Cyber Range. Praegune rahastamisotsus on osa NATO küberharjutusväljaku elluviimise protsessist.

Kaitseministeeriumi kaitsetööstuse ja –innovatsiooni osakonna juhataja, NATO Cyber Range’i arendamise projektijuht Kusti Salm ütles, et NATO investeering tõstab oluliselt Eesti tehnilist võimekust küberkaitse õppuste ja väljaõppe läbiviimiseks.

„Investeeringu tulemusena on Eestis võimalik korraldada veelgi suurejoonelisemaid ning keerukamaid NATO küberkaitse õppuseid, väljaõpet ja ka keerukate IT-süsteemide testimist,“ rääkis Salm. „Meie jaoks on oluline, et NATO sõjaväelased ja küberkaitse eksperdid hakkavad nüüd Eesti küberkaitse harjutusväljakut oluliselt rohkem kasutama.“

Mis on küberharjutusväljak?

Küberkaitse harjutusväljakut kasutatakse küberkaitse õppusteks, väljaõppeks ja testimiseks. Sisuliselt on tegemist polügooniga, kus on võimalik harjutada küberründeid ning IT-süsteemide vastupidavust ilma igapäevases kasutuses olevaid süsteeme kahjustamata.

Küberharjutusväljak on võimas spetsiifiliste omadustega infotehnoloogiline süsteem, mille riist- ja tarkavara imiteerib reaalseid arvutivõrke ning selles liikuvaid andmemahte. Eesti küberharjutusväljaku riistvara asub kaitseväe Staabi- ja Sidepataljoni ning NATO küberkaitsekoostöö keskuse ruumes, kuid sellele saab võimaldada turvalist juurdepääsu üle maailma asuvatest arvutitest.

Eesti harjutusväljakul viiakse läbi kahte maailma suurimat rahvusvahelist küberõppust, NATO küberkaitsekoostöö keskuse korraldatav Locked Shields ning NATO õppus Cyber Coalition. Lisaks Viiakse küberkaitse harjutusväljakul läbi Kaitseministeeriumi ning IT-Kolledži koostöös Küberolümpiat ning paljusid erinevaid küberkaitse väljaõppeprogramme.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755