Fintech investeeringud kasvasid hüppeliselt

Riskikapitali investeeringud finantstehnoloogia (fintech) ettevõtetesse kasvasid tänavu esimeses kvartalis globaalselt enam kui 150 protsenti, kinnitab nõustamisettevõtte KPMG ning analüüsiettevõtte CB Insights raport Pulse of Fintech.

Tõusu taga olid mitmed nn megatehingud üle 100 miljoni USA dollari väärtuses, mis viisid fintechi globaalsete investeeringute mahu esimeses kvartalis 5,7 miljardi dollarini, millest 4,9 miljardit dollarit moodustasid riskikapitali investeeringud, teatas KPMG Baltics OÜ.

Globaalselt on puhtalt tehnoloogiasektori riskikapitali investeeringud veidi hoogu maha võtnud, kuid suurtehingutest indu saanud fintech ujub vastuvoolu,“ ütles KPMG Baltics OÜ Corporate Finance’i teenusliini juht Imre Visse. „Üle maailma panevad investorid raha fintechi ettevõtetesse – lisaks tõmbekeskustele nagu Hiina, Ameerika Ühendriigid ja Ühendkuningriik voolavad investeeringud üha enam ka Singapuri, Austraaliasse ja Iirimaale.“ Visse lisas, et ka Eesti fintechi ettevõtetel on hiljuti edukalt õnnestunud riskikapitali kaasata.

Suure tõusu tegi investeeringute maht Aasias, kus üle miljardi dollari kaasanud ettevõtted JD Finance ning Lu.Com aitasid tehingute mahu viia 2,6 miljardi dollarini (2015 neljandas kvartalis 0,5 miljardit dollarit). Põhja-Ameerikas ulatus fintechi riskikapitaliinvesteeringute maht 1,8 miljardi dollarini ning Euroopas 0,3 miljardi dollarini.

Suurima, 1,2 miljardi dollarilise investeeringu sai laene väljastav Lu.com ning tabeli 25. ettevõte Namely kaasas 30 miljonit dollarit. Euroopa suurimad tehing oli Saksamaal, kus laenufirmasse Spotcap investeeriti 34,4 miljonit dollarit. Võrdluseks: tänavu mais 26 miljonit dollarit kaasanud TransferWise oleks olnud esimese kvartali arvestuses Euroopas kolmandal kohal.

Maailma suurimad riskikapitali investeeringud fintechi ettevõtetesse (esimene kvartal 2016):

  1. Lu.com (laenud, Aasia) 1,216 miljardit dollarit
  2. JD Finance (laenud, Aasia) 1,010 miljardit dollarit
  3. Oscar Health Insurance (kindlustus, Põhja-Ameerika) 400 miljonit dollarit
  4. Welab Holdings (laenud, Aasia) 160 miljonit dollarit
  5. Betterment (varahaldus, Põhja-Ameerika) 100 miljonit dollarit
  6. StoneEagle (maksed, Põhja-Ameerika) 76 miljonit dollarit
  7. Digital Asset Holdings (blockchain, Põhja-Ameerika) 60 miljonit dollarit
  8. Duanrong (laenud, Aasia) 59 miljonit dollarit
  9. Blockstream (blockchain, Põhja-Ameerika) 55 miljonit dollarit
  10. Nubank (mobiilipangandus, Lõuna-Ameerika) 52 miljonit dollarit

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi ITuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Arvamused

Teabevara